Dnes Prague Edition

Šílená jízda na Orlíku míří před soud

-

Bylo krásné červencové odpoledne a na červenobíl­ém rychlém vodním skútru se na hladině Orlíku pod stejnojmen­ným zámkem proháněli dva mladíci. S rychlou jízdou si nedělali starost. Až do chvíle, kdy se skútr srazil s malou plechovou pramicí a na ní zemřela osmnáctile­tá dívka. Loňský případ, který změní pravidla plavby na českých vodních nádržích, teď míří k soudu. Písecký státní zástupce Zbyněk Polívka řidiče skútru Christopha S. z Prahy obžaloval z usmrcení z nedbalosti. Hrozí mu až šest let vězení, soud začne první týden v dubnu.

Christoph S., který měl ten den devatenáct­é narozeniny, za řidítky vodního skútru Yamaha vyrazil proti parníku Zvíkov, který plul pár set metrů od něj. Ve vysoké rychlosti jej míjel po jeho pravoboku a mířil do vln, které na hladině silný motor lodi tvořil. Chtěl je přeskočit. Na druhé straně za parníkem se však objevila pramička s mladou dvojicí. Christoph nestačil nijak zareagovat a v plné rychlosti narazil doprostřed loďky, kde ležela osmnáctile­tá Simona. Ta na následky zranění zemřela.

„Od kempu Radava vyjel skútr, který nás míjel deset metrů od pravoboku rychlostí mezi 50 a 60 kilometry hustý a řidič skútru si měl počínat tak, aby si zachoval dostatečný rozhled.

Podle plavební správy dokonce neudělal nic, aby střetu zabránil. „Pokud by se snažil střetu zabránit, nedošlo by k nárazu kolmo, ale pod určitým úhlem. V případě vodního skútru se jedná o plavidlo s velmi dobrými plavebními vlastnostm­i, které reaguje téměř okamžitě na vychýlení řidítek,“dodává plavební správa.

Řidiče Christopha S. mohl „zachránit“svou výpovědí kamarád a spolujezde­c Tomáš V. Jenže ten policistům řekl jediné: „Mám ztrátu paměti a kolizi si nepamatuji. Až události poté.“Samotný řidič skútru policistům vypověděl, že jel maximálně třiceti- až pětatřicet­ikilometro­vou rychlostí.

Christoph S., mladík, který je stále studentem Střední průmyslové školy dopravní v Praze, má kromě srážky na Orlíku na krku ještě jeden průšvih. U říčanského městského úřadu řeší přestupkov­á komise jeho kopání do vozu Audi A5. Je nasnadě, že tento incident bude mít výrazně menší následky než nebezpečná jízda na vodním skútru.

 ??  ??
 ?? Foto: Facebook ??
Foto: Facebook
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia