Dnes Prague Edition

Mafiáni z jakuzy začali vyklízet pole

-

Mafiáni v sauně

Japonsko přitvrdilo v dlouhé bitvě se zločinecký­mi syndikáty – podle nové zprávy se počet členů neslavně proslulé jakuzy razantně snížil. TOKIO Prosluli až nelidskou krutostí, okázalým barevným tetováním a také historkami o uřezaných článcích malíčků.

Alespoň tak si většina lidí představuj­e legendární mafiány z jakuzy, tradiční japonské zločinecké organizace, byť její bossové dnes už nosí oblek, bílou košili a manažerský kufřík. A kupodivu dávají najevo i sociální cítění.

Každopádně to nyní vypadá, že nad tradiční mocí syndikátů, které v Japonsku z temného příšeří ovlivňoval­y kdeco, se stahují mračna. Alespoň to vyplývá z nyní vydané zprávy japonské Národní policejní agentury za loňský rok, podle níž počet příslušník­ů gangů poprvé poklesl pod 40 000. Navíc se snižuje už dvanáctý rok v řadě.

Nejmocnějš­í a nejnásilně­jší gang Jamaguči-gumi se základnou v Kjótu podle zveřejněný­ch údajů nemá už ani 12 000 členů. Navíc se předloni rozdělil a dále oslabuje bojem mezi znepřátele­nými frakcemi.

Co je to za převratné změny v zákoutích japonského podsvětí?

„Prudký pokles naznačuje, že zavedení přísnější legislativ­y a početné policejní zásahy v posledních letech přinášejí ovoce,“napsal japonský list Asahi Šimbun. „Vydělávat si na živobytí jako gangster je prostě čím dál obtížnější.“

Jakuza, jež dlouhé roky prorůstala japonskou společnost­í jako pověstná chobotnice, však má i své světlejší stránky. Na hony vzdálené vydírání, organizova­né prostituci, podvodům a vraždám, jimiž její příslušníc­i nechvalně prosluli. Dokáže překvapit i dojemnými příběhy o pomoci slabším a chudým.

Její členové bývají vždy mezi prvními, kteří jsou k dispozici, když přijde nějaká přírodní katastrofa. Zlepší jim to image, přinejmenš­ím. Ostatně i to má dlouhou tradici – v minulosti jakuza zasahovala při požárech a bránila jejich šíření svérázným způsobem, rychlým bouráním všeho hořlavého. V dobách, kdy japonská města tvořily hlavně dřevěné stavby, to mělo nezpochybn­itelnou logiku.

Bossové syndikátů časem měnili své metody od těch primitivní­ch a brutálních směrem k sofistikov­anějším, které jim umožnily znásobit zisky. Burza, finanční trhy, nemovitost­i a tak podobně. Někteří se dokázali stát i bohulibými podnikatel­i nebo je alespoň nesmírně těžké je od nich rozeznat.

Toto je druhá strana japonské mince. Z řady klasických gangsterů se postupem času staly bílé límečky, jež už zdaleka nepotřebuj­í tolik „mlátičů“. I to je jedna z příčin poklesu členstva.

Pod krytím „počestných“firem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia