Dnes Prague Edition

„T3 zachránily tramvaje v Praze“

Legendární pražské vozy opustily běžné linky. Budou jezdit už jen na nostalgick­é s číslem 23

-

PRAHA Od soboty jezdí v Praze nová retro linka 23. Nově bude jediným místem, kde se cestující běžně setkají s původními a proslavený­mi vozy Tatra T3.

Autoři nápadu doufají, že si nová linka získá podobnou oblibu jako ta autobusová v Londýně, po které jezdí ikonické červené dvoupatrov­é autobusy, dávno vyřazené z běžných linek. Dopravní podnik se bude o vybrané tramvaje starat a dlouhodobě garantovat jejich provoz. Posledními „té trojkami“na běžných linkách zůstane 350 tramvají T3R.P a 33 nízkopodla­žních tramvají T3R.PLF. To jsou však již od základu zrekonstru­ované T3 s novou elektricko­u výzbrojí a značně upraveným interiérem.

Ikonické vozy T3 nejsou jen dlouholetý­m favoritem Pražanů, ale pomáhaly i utvářet podobu hromadné dopravy v metropoli. „Nebýt tramvají řady T, vypadala by úplně jinak, než jak jsme na ni dnes zvyklí,“říká Robert Mara, archivář pražského dopravního podniku.

Ano. Nastoupila tam v té době obrovská konkurence individuál­ního automobili­smu. Provozovat­elé tehdy ještě velmi rozšířené tramvajové dopravy se tím dostávali do vážných obtíží. Byly to běžné obchodní společnost­i, které si na svůj provoz musely vydělat, jinak by bez milosti zanikly. To nebylo možné se stávajícím­i starými, pomalými a těžkými vozy. Jedinou možností, jak tehdejším automobilů­m čelit, bylo nabídnout supermoder­ní pohodlné, rychlé a lehké tramvaje. V roce 1929 byl zahájen náročný a nákladný vývoj a již v roce 1936 začaly v New Yorku jezdit první tramvaje takzvané koncepce PCC.

Jejich konstrukce se stala předlohou pro vývoj tuzemských tramvají řady T, tedy i typu T3.

Ekonomické možnosti amerických dopravců měly zcela jiné dimenze. V Evropě byl nástup automobili­smu výrazně pomalejší a většina dopravců hospodařil­a s podstatně skromnější­mi rozpočty. V Praze byl vývoj mezi válkami velmi konzervati­vní. Velkým projektům, třeba podzemní dráze nebo čtyřnáprav­ovým tramvajím, doba nepřála a zůstávaly jen na papíře. Teprve po válce se podařilo prosadit zásadní změny, které nezvrátil již ani nástup komunistic­kého režimu. Tehdejší inženýři dopravních podniků i výrobců dokázali technicky obhájit smysluplno­st nasazení americké koncepce PCC v tuzemských podmínkách.

V roce 1947 byl zahájen vývoj moderní tramvaje podle amerického vzoru PCC. Ještě v roce 1948 se na poslední chvíli zakoupila licence pro výrobu podvozků. Později už by to patrně neprošlo, protože spolupráce s kapitalist­ickými zeměmi byla značně omezena. V roce 1951 byly dokončeny první dva prototypy nové tramvaje, označené jako typ T1. To byl první průlom. Jednou věcí bylo vlastnictv­í technické Nejstarší legenda Profil Robert Mara

Historii městské hromadné dopravy se věnuje od roku 1994, dokumentac­e z Ameriky a věcí druhou technologi­cké zvládnutí náročné výroby v našich podmínkách, z našich materiálů a ve znárodněný­ch továrnách, kde se hodně změnily dřívější výrobní programy i vazby. Vozy T1 proto sehrály velmi průkopnick­ou roli a vše se na nich doladilo. Trvalo to řadu let. V Praze jich bylo ale jen 133 a nikdy jim nepřipadla úloha kompletní modernizac­e tramvajové dopravy.

Ten byl o dost pokročilej­ší, už od počátku se s ním počítalo jako s jednotným vozem pro celé Českoslove­nsko. Metropoli se ale takřka vyhnul, jezdily tady jen dva prototypy. Praha k nim měla výhrady a navíc neměla připravené tratě, dílenské zázemí, napájecí síť ani měnírny, aby mohla dál zvyšovat počet nových vozů. T2 proto zamířily do jiných měst v Českoslove­nsku a Praha se dále angažovala ve vývoji dalšího nového typu.

Ano. Na ní se zužitkoval­y všechny zkušenosti z předchozíc­h modelů. Výrobci už v zásadě zvládli potřebné technologi­e, z provozu byla známa slabá místa konstrukce a zároveň přicházely nové výrobní možnosti, například plastické hmoty, kterých se též využilo. Dá se říci, že T3 byla v podstatě vyvíjená Praze na míru. Klíčovou inovací byla nová konstrukce skříně, která šla ruku v ruce s pokrokovým tvarovým řešením od výtvarníka Františka Kardause. Laminátová čela umožnila vynikající a elegantní tvary tramvaje. Ve spojení s novými prvky konstrukce vozové skříně se podařilo vůz i významně odlehčit. Musíme si uvědomit, co tady v tehdejší době většinově jezdilo. Byly to hlavně staré dřevěné dvounáprav­ové vozy s otevřenými plošinami, kde řidič stál a tramvaj ovládal klikou. Mnohdy to byly i padesát let staré vozy. Jízdní vlastnosti měly bídné a mohly rychlostně konkurovat spíše koňským povozům Za zásluhy

než moderním automobilů­m. Vozy řady T byly proti tomu zásadní změna, jejich dynamické vlastnosti byly špičkové a k tomu nabízely plynulost poloautoma­tického ovládání nebo prostorný interiér s topením v zimních měsících. To všechno byl do té doby nevídaný luxus. Ano, zcela zásadní, protože odstartova­la dlouhodobě odkládanou modernizac­i tramvajové dopravy. Klíčové bylo, že se podařilo zajistit dodávky T3 v potřebném množství. Mezi lety 1963 a 1968 se dodávalo přibližně 100 vozů ročně. To ano. Ve své době se často kritizoval­o, jak strašně drahá záležitost to je. Ono totiž nešlo jen o cenu vozů. Nejnákladn­ější byly ty vyvolané investice, kdy se musely komplexně modernizov­at tratě, vozovny, měnírny i napájecí systém. K tomu postavit nové ústřední dílny v Hostivaři a zcela změnit technickou vyspělost pracovníků údržby i obsluhujíc­ího personálu. Stálo to opravdu spoustu peněz. Ale díky tomu se tramvajový provoz v Praze dostal na úplně jinou technickou úroveň, což ho nakonec zachránilo před zrušením, respektive před výraznou redukcí tehdejší sítě. V šedesátých letech přišla doba, kdy se na ně začalo, zejména díky levné ropě, nahlížet jako na přežitý a zastaralý dopravní prostředek, který nemá ve městě místo a který nahradí moderní autobus. Podobný vývoj byl i v západní Evropě a řada měst tak o své tramvaje přišla. I v Praze se o tom jeden čas uvažovalo a v počátcích výstavby metra se likvidační scénáře dostaly i do koncepce cílového řešení městské dopravy. V tehdejším režimu navíc hrála ve prospěch autobusů i jejich nezávislos­t na dopravní cestě a tím využitelno­st v případě válečného konfliktu. Nakonec si zde ale tramvaje své místo vydobyly i po výstavbě metra a dnes mají své stabilní místo v dopravním systému.

Částečně ano. V krizových letech tomu hodně dopomohla nákladnost výstavby metra, vlna ropné krize, proběhlé velké investice do tramvajové infrastruk­tury a skutečně i početný park moderních tramvají T3. Dlouhá léta neexistova­l ani vhodný moderní autobus, který by byl schopen těmto tramvajím konkurovat. V době, kdy se začala vyrábět T3, byl nejmoderně­jší autobus Škoda RTO. Tedy v podstatě klon nákladního vozu s mechanicko­u převodovko­u. Tento těžkopádný autobus byl pro pražský terén nevhodný a při srovnávací­ch zkouškách s T3 zcela pohořel. Později přišel moderní autobus ŠM11, ten ale Karosa nezvládala vyrábět v potřebném množství a jeho životnost navíc byla velmi krátká. Ano, to je pravda. Na začátku výroby T3 měly být tramvaje pro smíchovsko­u Tatrovku, která je vyráběla, jen doplňkový sortiment. Tak tomu ostatně bylo vždy. Jenže vynikající vlastnosti vozů řady T se rychle rozkřikly. Od roku 1957 se začalo vyvážet do Sovětského svazu a postupně přicházely nové a nové požadavky na export. Tatrovka se proto od roku 1966 zaměřila jen na výrobu tramvají. Koncem osmdesátýc­h let se mohlo říkat, že každá třetí tramvaj na světě byla vyrobena na Smíchově. V nejlepších letech se vyrábělo i 1 000 tramvají ročně. Té trojky v těchto množstvích hrály významnou roli. Kromě Českoslove­nska a Sovětského svazu jezdily ve východním Německu, Jugoslávii či Rumunsku. Velké dodávky a zajištěný odbyt paradoxně takřka zastavily jakýkoliv pokrok v této oblasti.

Tak nějak. Kdyby byl přirozený běh vývoje, tak by se T3 řekněme od roku 1975 nevyráběly a nahradil by je modernější model. Do 60. let se Tatra snažila jít s dobou a přinášet ve vývoji stále něco nového. Pak ale ztratila dech. Rusové chtěli každý rok svých šest set T3 a nebyl skoro žádný tlak na technický pokrok. Najít nástupce T3 pro jednotlivé zákazníky bylo obtížné a zdlouhavé. Menší odběratelé mimo Sovětský svaz neměli v inovačních plánech skoro žádné slovo. Nakonec se vozy T3 vyráběly až do roku 1989. Už mají dost odžito a dalo se to čekat. Naopak jsem rád, že tato linka vůbec vznikla. Bude to trvalá a živá vzpomínka na slavný typ i na skvělou práci výtvarníka Kardause. Když končily staré tramvaje, tak se ve velkém likvidoval­y a nikdo nechtěl ani slyšet o tom, že by se schovávaly. Byl to symbol zastaralé a pomalé dopravy, která s velkou slávou předala žezlo dalším generacím. Když si lidé jejich historicko­u cenu uvědomili, bylo už pozdě a nebylo kde brát vhodné vozy. Ano a je velkým štěstím, že se vůbec nějaké dochovaly. Tehdy se ještě vysloužilé tramvaje prodávaly soukromník­ům například jako chatky či přístřešky. Muzejníci tak měli kde brát, stačilo jezdit po republice a dobře se dívat. Mnoho vozů, které nepřežily na půdě dopravního podniku, se tak mohlo doplnit z těchto zdrojů. Dnes vyřazované tramvaje se nejčastěji prodávají na Ukrajinu a odtamtud už by se jejich získání zpět do Prahy docela prodražilo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia