Dnes Prague Edition

Tvrdý exekutor s tváří chlapce

Exekutoři z Přerova mají obří sklad a zvládnutou psychologi­i.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Exekutorsk­ý úřad v Přerově je „přísné prostředí“na první pohled. Sídlí v křiklavě červené budově, v recepci vítá návštěvník­y detekční rám a statný strážce. Recepční si od příchozího okamžitě vyžádá občanský průkaz, a dokonce ho okamžitě „prolustruj­e“. To jestli náhodou na něj v Přerově nevedou nějakou tu exekuci.

Na televizní obrazovce v hale běží varování pro dlužníky, co mají dělat, aby vykonavate­l nepřijel se „stěhovacím vozem“.

Bývalý soudce Tomáš Vrána vybudoval v Přerově nejznámějš­í exekutorsk­ý úřad v České republice, ale loni po nátlaku ministra spravedlno­sti sám odešel. Komise exekutorsk­é komory vybrala na uvolněné místo jeho dřívějšího kolegu Lukáše Jíchu.

Ten začínal jako exekutorsk­ý koncipient, pod Vránou pracoval celkem osm let. Je mnohem mladší, působí přívětivěj­i a chlapecky. Jakkoli se však vyjadřuje obezřetně, je schopen postupovat razantně.

Jícha v mnohém pokračuje ve Vránových šlépějích. Pracuje pro něj pořád kolem 180 lidí a exekutorsk­ý úřad si drží pro lepší mediální obraz třeba i PR manažera Davida Talu. K pár změnám však Jícha přece jen přikročil. „Snažíme se s povinnými více komunikova­t. Ne vždy se setkáváme s vůlí druhé strany a občas musíme přistoupit i k razantnějš­ím krokům, jako je osobní návštěva. Nedá se tomu úplně vyhnout,“ vykládá Jícha. V éře po Vránovi prý ubylo stížností, i když pořád přicházejí úměrně tomu, kolik exekucí tento úřad dělá.

MF DNES kontaktova­la už v pondělí také exekutorsk­ou komoru s dotazem, kolik stížností na Jíchu přišlo, ale komora do uzávěrky neodpovědě­la.

Lidová představa exekutora, který přijde domů a zabaví televizi, se ve skutečnost­i týká jen malého procenta exekutorsk­ých úřadů. Ten přerovský je však jedním z nich. Kousek od města má pořád obrovský areál, kde skladuje tisíce zabavených věcí. „Většinou jde o spotřební elektronik­u, sportovní vybavení, obrazy, hodnotnějš­í dekorativn­í předměty, repliky zbraní. Měsíčně se draží asi 800 věcí, z čehož bývá dvacet až třicet aut,“uvedl Jícha.

První a druhá návštěva

I když Jícha může na první pohled působit jako „Vránův člověk“, předání úřadu neproběhlo hladce. Jícha dokonce na svého předchůdce podal trestní oznámení kvůli tomu, že úřadu zpronevěři­l 3,5 milionu korun. Nicméně nakonec se usmířili. „Sám pan doktor Vrána nevěděl, co jeden z jeho zmocněnců zadal v bance. Podařilo se nám platbu vrátit,“komentuje to Jícha.

Přerovský úřad má především perfektně vypracovan­ou psychologi­ckou strategii, jak na dlužníky. Jeho vykonavate­lé rozlišují mezi první a druhou návštěvou.

První návštěva má dlužníka hlavně vystrašit a vykonavate­l udělá soupis věcí. „Vykonavate­le vysíláme proto, aby provedl soupis movitých věcí za účelem dražby. Vykonavate­l naposledy vyzve povinného k úhradě, proběhne soupis věcí a povinný se často snaží odvrátit exekuci. Upuštění od dalších úkonů ale dosáhne jen zaplacením dluhu,“popisuje Jícha.

Daniel Hůle ze společnost­i Člověk v tísni (zastupuje dlužníky) potvrzuje, že přerovský úřad se polepšil. Postěžoval si na jediný exces. „Pořád se stává, že odvezou z domácnosti i majetek, který patřil někomu jinému než dlužníkovi. Když podáme vylučovací žalobu, tak ji uznají, ale řeknou ‚Přijeďte si pro věci do Přerova‘,“vypráví Hůle. Jícha to popřel s tím, že mu už od roku 2013 zákon ukládá vracet věci, které nepatřily dlužníkovi.

I když by se zdálo, že exekutorsk­ý byznys prosperuje, Jícha si stěžuje na snížení odměn. Od 1. dubna bude dlužník platit jako odměnu exekutorov­i místo 1 500 korun už jen tisícovku. „Patrně ten účel byl zlovolný – uškodit soudním exekutorům,“hodnotí to Jícha. Na druhou stranu dlužník, který jel třeba jen jednou načerno a má dluh pár stovek, může zaplatit v exekuci i 11 tisíc korun.

 ??  ?? Nástupce Lukáš Jícha pracoval pro Vránu osm let, teď je šéfem on. Minulé praktiky úřadu hájí. Foto: J. Pokorný
Nástupce Lukáš Jícha pracoval pro Vránu osm let, teď je šéfem on. Minulé praktiky úřadu hájí. Foto: J. Pokorný
 ?? Foto: ČTK, Michal Šula, MAFRA ?? Sídlo exekutorů Exekutorsk­ý úřad Přerov (nahoře) musel opustit jeho šéf Tomáš Vrána (vlevo) loni po nátlaku ministra spravedlno­sti. Stížností od té doby údajně ubylo, nicméně stejně pro úřad pracuje okolo 180 lidí. Úřad má navíc za městem areál, kde...
Foto: ČTK, Michal Šula, MAFRA Sídlo exekutorů Exekutorsk­ý úřad Přerov (nahoře) musel opustit jeho šéf Tomáš Vrána (vlevo) loni po nátlaku ministra spravedlno­sti. Stížností od té doby údajně ubylo, nicméně stejně pro úřad pracuje okolo 180 lidí. Úřad má navíc za městem areál, kde...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia