Dnes Prague Edition

Zázrak: po čtyřech letech se probouzí z kómatu

-

Stačila jediná noc, aby se ze zdravého, mladého otce malé dcery, stal mrzák. Dnes jedenatřic­etiletý muž po ní na čtyři roky upadl do kómatu, teď se z něho k překvapení všech začal probouzet.

Když se Marek Petružálek spolu s kamarádem v listopadu 2013 vracel domů, před znojemským hotelem Dukla se dostal do konfliktu s mužem z Turecka. Ten vytáhl nůž a oběma zasadil několik ran. Jednu i do krku Marka, který ztratil tři litry krve. Díky rychlé pomoci lékařů a operačního týmu se jej podařilo zachránit, ale jelikož ztráta krve byla ohromná, došlo u něj k odkysličen­í mozku. Následně upadl do vigilního (bdělého) kómatu.

Jde o stav, kdy je pacient v hlubokém bezvědomí, ale přitom působí dojmem, že bdí, protože má otevřené oči.

Z aktivního muže se tak stal „ležák“, kterého museli přebalovat a krmit sondou do žaludku. Odborníci mu příliš šancí k návratu do normálního života nedávali. To se ale překvapivě právě teď děje, i když je stále odkázán na nepřetržit­ou péči. „V pondělí odjíždíme na měsíc do Klimkovic, kde ho budou učit chodit. Doktorka nám říkala, že chodit bude, také vidí zlepšení,“neskrývá nadšení maminka Jana. „Mám z toho radost a opravdu dobrý pocit, že se synův stav takhle zlepšuje. Před chvílí si třeba broukal písničku. Když někdo projde, každého zdraví rukou.“

Markovo probrání se z kómatu i sami lékaři přirovnáva­jí k zázraku. „Většinou pacienti v tomto stavu zůstávají bez jakéhokoli vývoje celé roky až do smrti. Jen opravdu zlomek z nich se začne zlepšovat. To, že by se pacient zcela probral a vrátil se ke svým běžným aktivitám, je za hranicí zázraku,“říká Dagmar Seidlová, primářka II. anesteziol­ogicko-resuscitač­ního oddělení Fakultní nemocnice Brno. Ta v minulosti například pečovala i o ženu, která v kómatu porodila zdravého chlapečka. Po několika měsících ji lékaři navíc přivedli k vědomí.

„Když se člověk dostane do takové situace, přehodnotí život a neřeší malicherno­sti,“přemítá Jana Petružálko­vá o tragédii, která postihla jejího syna. Totožnost viníka je známá. Turek Eyrilmaz Bülent dostal sedmnáctil­etý trest vězení, rozsudek si ale nevyslechl, uprchl do zahraničí a hledá ho Interpol. „I když ho chytnou, zdraví synovi to nevrátí. Po podrobnost­ech o útočníkovi se nepídím, mám svých starostí dost a chci se věnovat synovi,“konstatuje Markova maminka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia