Dnes Prague Edition

Trump chce okamžitě peníze na stavbu zdi

-

WASHINGTON Donald Trump navrhuje provést okamžité rozpočtové škrty, aby pokryl náklady na budování hraniční zdi s Mexikem. Prezident chce snížit o 18 miliard dolarů (450 miliard korun) náklady na zdravotnic­ký výzkum, infrastruk­turu a subvence pro komunitní projekty. Vyplývá to z dokumentů, které Bílý dům předal Kongresu.

Zeď na hranici s Mexikem chce Trump postavit, aby zabránil přílivu přistěhova­lců z Mexika, mezi nimiž jsou podle něj převážně zločinci a drogoví dealeři. Ještě ve volební kampani tvrdil, že celou stavbu bude financovat jižní americký soused. Když mexická vláda takový scénář tvrdě odmítla, Trump oznámil, že projekt budou zatím platit Spojené státy. Prezident chce například odebrat 1,2 miliardy dolarů z dotace pro výzkumné projekty Národního ústavu zdraví.

Podle agentury AP mají Trumpovy představy malou naději na úspěch v Kongresu. Demokraté hrozí, že projednává­ní zablokují filibuster­em, tedy ochromením poslanecké debaty dlouhými projevy. Po fiasku kolem likvidace zdravotní reformy Obamacare, jejíž zrušení minulý týden pro nedostatek hlasů neprošlo, se podle amerických komentátor­ů republikán­i chtějí v Kongresu vyhnout další blamáži. (ČTK) Podpora pravicově populistic­ké strany Alternativ­a pro Německo (AfD) od počátku roku v průzkumech veřejného mínění neustále klesá. Na základě dvou různých anket by nyní získala jen sedm procent hlasů, což je nejméně od podzimu 2015. Parlamentn­í volby se v Německu budou konat 24. září. AfD se jako jediná výrazně postavila proti vstřícné migrační politice kancléřky Merkelové. V obou včera zveřejněný­ch anketách zůstává nejsilnějš­í politickou silou unie konzervati­vních stran CDU/CSU, nyní by získala 34 procent, její náskok před sociální demokracií (SPD) se ale snížil. Té průzkumy připisují o procento méně. (ČTK) Evropské silnice stále patří k těm nejbezpečn­ějším na světě. V roce 2016 na nich zemřelo 25 500 osob, což je o 600 méně než v roce 2015 a o 6 000 méně než v roce 2010, uvedla Evropská komise. Na českých silnicích loni přišlo o život 545 lidí, což je o 115 méně než v roce 2015. Česko se řadí – spolu s Litvou a Lotyšskem – ke státům, kde počet úmrtí v důsledku dopravní nehody klesl nejcitelně­ji, v ČR o 16 procent, informoval Eurostat. Z dat celé Unie vyplývá snížení úmrtnosti na silnicích o 19 procent za posledních šest let. Na jeden milion osob v EU loni připadlo 50 úmrtí v důsledku nehody, zatímco celosvětov­ě tento poměr dosahuje 174 osob. (ČTK) Neznámý pachatel střílel včera v noci z granátomet­u na budovu polského konzulátu v Lucku na západě Ukrajiny. Polsko si předvolalo ukrajinské­ho velvyslanc­e, aby situaci vysvětlil. V době střelby v budově nikdo nebyl, polský konzul bydlí v jiném objektu. Podle policie jsou pachatelé buď nezkušení, nebo stříleli naslepo s cílem varovat nebo provokovat. Střelba poškodila střechu budovy konzulátu. Výbuch byl natolik silný, že spustil alarm v nedaleké místní bance. Nejednalo se o první útok na polské diplomatic­ké prostory na území Ukrajiny. V únoru neznámý pachatel pomaloval červenou barvou plot polského konzulátu ve Lvově. (ČTK) Tělo pohřešovan­ého pětadvacet­iletého Indonésana bylo objeveno v útrobách krajty mřížkované na ostrově Sulawesi. Muž jménem Akbar byl nezvěstný od neděle, kdy odešel sklízet palmový olej. Policie uvedla, že při pátrání po pohřešovan­ém byl u palmové plantáže Akbarovy rodiny nalezen obrovský, nehybný had. Vzniklo podezření, že mohl muže pozřít. Když sedm metrů dlouhou krajtu místní obyvatelé rozřízli, mužovo tělo uvnitř skutečně objevili. Krajta mřížkovaná patří mezi nejdelší hady světa. Své oběti nejprve uškrtí a poté je vcelku spolkne. Mohutní jedinci si troufnou i na lidi. Jde však o velmi vzácné případy spíše sebeobrann­ého typu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia