Dnes Prague Edition

Skotská nezávislos­t? Noční můra pro EU

-

BRUSEL Včerejší oficiální zahájení brexitu britské premiérce Mayové dost pokazila jiná událost, která se stala den předtím: souhlas skotského parlamentu s uspořádání­m nového referenda o nezávislos­ti. Odtržené Skotsko by pak chtělo zůstat v Evropské unii. Nejsilnějš­ím odpůrcem nezávisléh­o Skotska v EU je Španělsko – vidí to jako precedent, který by povzbudil k odtržení nejen Katalánce, kteří rovněž hodlají na toto téma uspořádat referendum, ale například i Basky – to by se pak mohlo dotknout i Francie, kam území s menšinou Basků přesahuje. Pozorovate­lé upozorňují na další „zranitelná“místa v Unii, jež by mohla mít podobné spády. Mezi ně patří třeba Flandry, region na severu Belgie, kde žijí Vlámové, náležející jazykově a kulturně spíše do Nizozemska. Skotským příkladem by se mohli inspirovat i separatist­é v Itálii – Liga severu, která chce dosáhnout odtržení bohatšího severu od chudého jihu, či bojovníci za nezávislos­t Korsiky, Sardinie či Jižních Tyrol.

Experti přitom upozorňují na nynější taktiku Skotska: to argumentuj­e tím, že při referendu o vystoupení z Unie hlasovalo většinově proti, a usiluje o to, aby de facto „zdědilo“výhody členství v EU po Británii. Podobně by podle pozorovate­lů mohlo začít jednat i Severní Irsko.

Snaha Skotska je přitom tak trochu paradoxem, řekl politolog Richard Whitman. „Chce samostatno­st, a hodlá k tomu využít organizaci, která roli národů spíše zmenšuje,“upozornil. (ash)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia