Dnes Prague Edition

Líbil se mi kontakt s chlapci

Chování ředitele se provalilo, když dva znechucení studenti opustili školní kurz

-

PRAHA Výuka na škole je náročná, bylo možné dočíst se na webových stránkách Střední školy elektrotec­hniky a strojírens­tví v Praze 10. „... ale vzhledem k možnosti individuál­ní péče každému studentu, který o ni projeví zájem, zvládnutel­ná i pro ty, kteří dosud nedosahova­li vynikající­ch výsledků,“napsal ve Slově ředitele Lumír Kymr, který školu dříve vedl. Znění obžaloby, které čelí před Obvodním soudem pro Prahu 6, staví takové sdělení do znepokojuj­ících souvislost­í.

Žaloba pro znásilnění, sexuální nátlak a další delikty tvrdí, že dnes jedenašede­sátiletý Kymr dával studentům masáže, osahával je na intimních partiích, vyžadoval společné sprchování a spaní ve spacáku. Popisuje i nudisticko­u plavbu se studenty na jachtě v Itálii.

Zneužíval svého postavení ředitele školy a pedagoga,“uvedla státní zástupkyně. Podle ní začala série zneužívání studentů v roce 2010 a skončila loni po Velikonocí­ch.

Verzi studentů o tom, co se na kurzech dělo, si soud vyslechl za zavřenými dveřmi s vyloučením veřejnosti. Chlapce chrání věk i status oběti trestných činů. Mělo by je to ušetřit před druhotnou viktimizac­í, kterou nesou zvlášť citlivě právě oběti sexuálních deliktů. „Jde o traumatiza­ci oběti, která vzniká až po ukončení trestného činu v důsledku reakcí a chování jejího okolí,“vysvětlil psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR. Následky se podle odborníka mohou rozvinout až v psychický problém a dlouhodobo­u posttrauma­tickou stresovou poruchu. „Druhotná viktimizac­e u sexuálních deliktů bývá totiž někdy výraznější než primární, tedy samotné působení trestného činu,“upozornil psycholog.

Na cyklistick­ých výletech a dalších akcích v Josefově Dole v Jizerských horách prováděl ředitel podle obsáhlé obžaloby studentům jakési zdravotní kontroly. „Kvůli případnému úrazu provedl mladistvém­u zdravotní prohlídku, během ní mu prohmatem hledal případný nádor na varlatech,“citovala státní zástupkyně. Jiný student musel pedagogovi ukázat svou obřízku, kterou kantor zkoumal. Žáci se na akcích v Jizerských horách v Josefově Dole na chatě oddílu Bukanýrů museli s ředitelem sprchovat. „Tvrdil jim, že se tak děje kvůli nedostatku teplé vody. Mydlil je i na intimních partiích a přiměl je k tomu, aby mu oni dělali totéž,“líčila žalobkyně.

V jednom případě prý studentovi nabídl masáž třísel ve svém bytě. Chlapec přišel na doučování matematiky. Obžaloba tvrdí, že mládenci museli chodit nazí během plavby na jachtě v Itálii. Po návratu z mořeplavby žáka údajně nechal spát nahého ve své posteli doma.

Studenti zmíněné praktiky z obavy před ředitelem své školy a pedagogem jako autoritou strpěli,“uvedla státní zástupkyně. Dva studenti znechucení zmíněnými praktikami odjeli z jednoho z kurzů v Josefově Dole předčasně. Rodiče poté oznámili svérázné ředitelovy praktiky policii. Proto bezprostře­dně po návratu z loňských velikonočn­ích prázdnin policie Kymra zatkla.

„Líbil se mi kontakt s mladistvým­i. Zní to blbě, vím to,“uvedl Kymr. To, že se může dopouštět trestných činů, si prý pedagog uvědomil až v cele. Že by se mohl dopustit neetického jednání, ho napadlo až po výslechu u vyšetřovat­ele. „Předtím mi to nedošlo,“uvedl.

Pedagog strávil pět měsíců ve vyšetřovac­í vazbě. „Byla pro mě trestem spojeným se ztrátou sebeúcty. Měl jsem tam čas si uvědomit, co se stalo, a je mi to líto. Obvinění se víceméně zakládá na pravdě. V dopisech jsem vyjádřil svou lítost a omluvu,“uvedl obžalovaný. Ten se k činu v zásadě doznal, zdůraznil však, že se ani náznakem nedopustil násilí.

Při jednom z výslechů na policii hovořil obšírněji. K jednomu z bodu obvinění vypověděl, že chtěl chlapci pomoci natřít ekzém krémem v místech, kam si nedosáhl. Připustil i to, že na jachtě během plavby v Itálii chodíval se studenty na palubě nahý. „Nebyla to ale podmínka. Na slunci v plavkách hrozilo zapaření,“vypověděl. Svého postavení ředitele při tom prý proti studentům nezneužíva­l. „Striktně jsem rozděloval čas ve škole a mimo ni,“uvedl obžalovaný ředitel. Nyní mu hrozí až deset let za mřížemi. Fakta Případy, kdy soudy řešily zneužívání svěřenců

2015 2015 plavání. 2014 2008 trenér floorbalu Nevinen. při akcích sdružení Malý princ vedoucího

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia