Dnes Prague Edition

Mladý Rybár zářil, navzdory tomu Hradec prohrál

-

HRADEC KRÁLOVÉ Hokejisté Hradce Králové vstoupili do extraligov­ého semifinále porážkou 0:2. Hlavní hvězdou domácího mužstva byl vyhlášen slovenský gólman Patrik Rybár, který kryl 26 střel brněnské Komety.

Před startem série čtyřiadvac­etiletý brankář tvrdil: „Bude taková, jakou si ji sami uděláme. Bude na nás, k čemu soupeře pustíme.“

Po prvním zápase to vypadá, že si Rybárovi spoluhráči udělali semifinále těžké, urputné a plné náročného bránění. Kometu pustili až k příliš mnoha šancím.

Nebýt Rybára, mohlo být skóre jednoznačn­ější než 0:2. „Paťo nás opravdu držel ve hře,“děkoval ještě před půl rokem neznámému gólmanovi hradecký útočník Rastislav Dej.

„Opět ukázal, že je naší jasnou jedničkou,“připojil se ke chvále Richard Jarůšek, další z forvardů HK Mountfield.

Rybárovy kvality přitom byly před startem play-off zpochybňov­ány. Nečekalo se, že unese tlak vyřazovací­ch bojů. Při čtvrtfinál­e s Litvínovem se do něj trefoval Martin Hanzl, centr černožlutý­ch viděl ve vytáhlém nováčkovi slabinu. „Takové řeči jsou bezvýznamn­é,“kontroval Rybár. A pak měl zásadní podíl na litvínovsk­ém vyřazení.

V prvním semifinále dlouho dával Hradci naději na vítězství. Zastavil velké šance Martina Erata, Jana Hrušky i dalších brněnských hokejistů. Až ve 42. minutě poprvé inkasoval, za jeho záda prošel puk odražený od brusle Martina Nečase. Skóre poté pečetil ranou Branky a nahrávky: 43. Nečas (Mallet, H. Zohorna), 60. M. Kvapil. Rozhodčí: Hodek, Kubičík - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 1:1, navíc V. Němec (Brno) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváků: 6 719. Třetiny: 0:0, 0:0, 0:2. Stav série: 0:1. Hradec Králové: Rybár - Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Pláněk, Vydarený, Čáp Jaroslav Bednář, Kukumberg, Dej - Jarůšek, Džerinš, Picard - Köhler, T. Knotek, Šimánek - Nedvídek, Dragoun, R. Pavlík. Trenéři: V. Sýkora, P. Hynek a T. Martinec. Brno: Čiliak - O. Němec, Krejčík, Kováčik, Gulaši, Bartejs, Malec, F. Král - M. Erat, J. Hruška, M. Kvapil - Haščák, V. Němec, Zaťovič - H. Zohorna, Nečas, Mallet - Vincour, L. Čermák, Dočekal - Brabenec. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Haken a Pešout.

do prázdné branky Marek Kvapil.

Rybár zářil, byl vyhlášen nejlepším hráčem domácích, jako jeden Program Generali play-off Tipsport extraligy

z mála snesl přísné měřítko. „Skóre 0:2 ukazuje, že v brankáři rozhodně problém nebyl,“tvrdí Jarůšek. Rybár mezi novináře nepřišel, po prohraném mači se mu motala hlava. Možná z průvanu, jaký místy Kometa vytvořila ve svém útočném pásmu. Brno bylo aktivnější, hrálo víc s pukem a Rybárovým spoluhráčů­m nezbývalo než doufat, že si „Paťo“poradí.

Poradil. Možná i díky moudrým tipům od svého otce Pavla. Bývalé brankářské opory slovenské reprezenta­ce i tehdy ještě extraligov­ého Znojma. Často si volají, probírají různé situace ze zápasů.

„Sleduje trendy, ví, jakým stylem chytám, a rozumí tomu. Jsem moc rád, když mám ještě další pohled na věc,“říká mladší z Rybárů.

Z mladého gólmana je nečekaná hvězda Hradce. Ještě před sedmi měsíci trápil místo extraligov­ých soupeřů ty prvoligové. V dresu Litoměřic exceloval.

„Neurazil se, že jsme ho poslali do první ligy, a naopak se kousl a parádně se rozchytal,“smekl před ním Aleš Kmoníček, generální manažer HK Mountfield.

Rybár se dočkal povolání z Litoměřic v říjnu a od té doby vládne hradeckému brankovišt­i. Tehdejší jednička Ondřej Kacetl byl dokonce koncem listopadu uvolněn na hostování do Pardubic. Až tak pod Bílou věží vytáhlému Slovákovi věřili. Důvěru jim splatil i tím, že to s Hradcem dotáhl dál než kterýkoliv z jeho předchůdců.

„Není to ale jen o mně, vybojovali jsme postup společně,“odmítal zásluhy. A i přes prvotní nezdar nemusí být semifinále konečnou. Vždyť i vítězné čtvrtfinál­e s Litvínovem začalo porážkou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia