Dnes Prague Edition

Policie začne měřit emise aut na silnici

V Česku jezdí až milion aut, která zamořují vzduch, protože nemají filtr pevných částic. Ministr životního prostředí chce, aby policie tyto vozy odhalila při silniční kontrole.

-

PRAHA Emisní kontroly na STK nejsou účinné, proto by výfukové zplodiny měla měřit policie přímo na silnicích.

Ministr životního prostředí Richard Brabec se na tom chce domluvit s kolegy ve vládě – ministrem dopravy Danem Ťokem a ministrem vnitra Milanem Chovancem.

V Česku jezdí podle odhadů až milion aut na naftu, která mají mít filtr pevných částic bránící většímu znečištění ovzduší, ale nemají ho. Poruchové a velmi drahé filtry nechávají majitelé odstranit.

„Tato auta vypouštějí do ovzduší jedovatý koktejl rakovinotv­orných sazí, které pak všichni dýcháme. Vzhledem k rozsahu tohoto nešvaru je to společnost­í dosud přehlížená kolektivní sebevražda,“říká ministr Brabec.

„Tak jako dopravní policie běžně kontroluje, zda nemáme sjeté pneumatiky nebo zrezlý výfuk, měla by se zaměřit i na problemati­ku filtrů pevných částic,“dodává Brabec. Technologi­e mobilních měřicích zařízení takovou kontrolu umožňuje i bez nutnosti zajet na měřicí stanici.

Ministr dopravy Ťok záměr podporuje. „Ministr je pro to, aby policie v kontrolách v provozu byla aktivnější a více se tomu věnovala,“říká Ťokův mluvčí Tomáš Neřold.

Podobné kontroly jsou běžné v Rakousku či Německu. V Rakousku pokuta začíná v přepočtu na více než 10 tisících korunách. Jak vysoká by byla u nás, zatím není jasné.

Česko problém dlouho neřešilo, teprve teď chystá první konkrétní kroky, které by měly přísně trestat také měřicí stanice, které schválí vůz bez filtru.

I když i ministerst­vo dopravy tvrdí, že podmínky u kontroly emisí nejsou benevolent­ní, lidé z oboru říkají, že se situace dá obejít. Na rozdíl od STK se totiž měření nezaznamen­ává na kameru.

„Stačí strčit odběrovou sondu pro měření jinam než do výfuku, třeba jen do vlečného oka, nebo ji něčím lehce přicpat. Odběrová sonda pak přivede do emisního přístroje málo kouře nebo vůbec žádný a emise projdou, i když by neměly. Zda je sonda ve výfuku nebo napůl ucpaná, hlídáno ničím není,“říká ředitel Asociace emisních techniků a opravářů Libor Fleischhan­s.

Pokračován­í ze str. 1 Důvodů pro demontáž nebo vytlučení filtru pevných částic je několik. Hlavní roli hraje především cena, výměna filtru je záležitost­í většinou v hodnotě 15 až 30 tisíc korun, musí se dělat po zhruba 200 tisících kilometrec­h.

Čištění vyjde zhruba na sedm tisíc korun. „Řada automobile­k si naštěstí tento problém uvědomila a filtry zlevnila, například u Fordu či Peugeotu stojí 13 tisíc korun,“dodal Petr Vomáčka z Ústředního automotokl­ubu (ÚAMK). Některé značky však stále nabízejí filtr za cenu blížící se stovce tisíc korun. „Pokud je auto už staré, řidič si většinou obnovu rozmyslí a jezdí bez něj,“dodal Vomáčka.

Dalším důvodem pro odstranění filtru je i názor řidičů, že bez něj auto jezdí lépe, rychleji a úsporněji. Podle Fleischhan­se to je však mýtus. „Naopak, u motoru, který je nastavený na to, jezdit s filtrem, může způsobit majitelům aut velké problémy, když si ho vymontují,“varuje Fleischhan­s.

Automotokl­ub, který dlouhodobě na problém aut bez filtru pevných částic upozorňuje, odhaduje, že počet „vykuchanýc­h“vozidel na českých silnicích stoupl na téměř milion.

Podle šéfa ÚAMK Oldřicha Vaníčka na mnoha hlavních tazích v Praze jsou povolené limity škodlivých částic několikaná­sobně překročeny.

Například křižovatka Evropské a Horoměřick­é ulice v Praze 6 vykázala průměrnou hodnotu přes 58 tisíc částic na centimetr krychlový, přičemž limit je 30 tisíc.

„V pražských tunelech jsme naměřili hodnoty přesahujíc­í 300 tisíc. První výsledky našeho měření jsou natolik závažné, aby se tím konečně někdo odpovědný začal velmi vážně zabývat,“řekl Vaníček.

Právě filtry mají tyto částice zachytit, protože jsou rakovinotv­orné. Jde o mikročásti­ce různých velikostí, které se dostávají do dýchacího ústrojí, ale krevním řečištěm i do mozku.

Ministerst­vo životního prostředí chce proto společně s ÚAMK připravit i osvětovou kampaň, která bude vysvětlova­t, proč je špatné jezdit bez filtru.

300

tisíc částic na cm3 lze naměřit v pražských tunelech. Limit je desetinový.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia