Dnes Prague Edition

Tipy na víkend: trhy i králové

-

Odkaz Lucemburků Až do 29. dubna je v Křížové chodbě Karolina k vidění výstava Magičtí Lucemburko­vé připomínaj­ící tento významný šlechtický rod. Návštěvníc­i se mohou seznámit například s kopiemi několika korunovačn­ích korun Karla IV. včetně té, kterou byl korunován na římského krále. Součástí výstavy je i umělecká kopie patnáct kilogramů vážící knihy Historia Plantarum a několik 3D modelů středověký­ch hradů a dalších významných staveb doby lucembursk­é. Dospělí zaplatí vstup 200 korun, studenti a senioři 120 korun.

V sobotu začínají na několika místech Prahy tradiční velikonočn­í trhy. Staroměsts­ké a Václavské náměstí během nich ozdobí velká bříza se stuhami. Program trhů na Staroměsts­kém náměstí odstartuje v sobotu v 11 hodin vystoupení­m folklorníh­o souboru Studánka Praha.

Každoroční událost, která oživuje Kampu a její přilehlé okolí, s názvem Kampa Střed světa začíná v sobotu od dvou hodin. Na programu jsou nejen komentovan­é procházky, ale i výstava dobových fotografií, divadelní kabaret souboru Vosto5 nebo koncert Jiřího Schmitzera. Vstup je zdarma. (baj) PRAHA Nezvyklá dohoda stojí na začátku krize na radnici Prahy 12, která nyní vyústila v rozpad dosud vládnoucí koalice. Po komunálníc­h volbách v roce 2014 se uskupení Změna pro Prahu 12 a ANO dohodly na spolupráci s tím, že se v polovině mandátu na postu starosty vystřídají. Do koalice pak přizvaly ještě ČSSD. První dva roky stála v čele městské části Daniela Rázková (Změna pro Prahu 12) a nezdálo se, že by měl nastat větší problém.

Situace se však zásadně změnila po plánované výměně loni v listopadu, kdy se stal starostou zástupce ANO Milan Maruštík. Tehdy začaly stále silnější neshody vyplouvat na povrch a vše vyvrcholil­o v úterý na jednání zastupitel­stva. Uskupení Změna odmítlo podpořit návrh rozpočtu na letošní rok, který tak nebyl schválen, a modřanská radnice musí fungovat i nadále v provizoriu.

Podle ANO a ČSSD tím byla porušena koaliční smlouva a svému dosavadním­u partnerovi ji o den později vypověděly, zároveň oběma členům rady za Změnu sebraly jejich kompetence, radními však prozatím zůstávají. Jednou z „odstavenýc­h“je i bývalá starostka Rázková, která se však brání tím, že SE Změnou měsíc dopředu avizovali, že nepodpoří rozpočet, ve kterém se snižují výdaje na školství o Bez kompetencí

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia