Dnes Prague Edition

Za odpal pivo a burger. I to je baseball v Praze

-

PRAHA V USA jsou takové akce zcela běžné. Díváte se na zápas a najednou hlasatel publiku oznámí: „Pozor, právě jsou k dostání hamburgry zdarma.“

O co přesně jde? Do letícího míčku se trefil „Burger hitter“, tedy hráč, po jehož úspěchu nastává úprk do občerstven­í. I to bude jedna z akcí pro diváky v rámci Opening Game, tedy slavnostní­ho začátku domácí baseballov­é extraligy. Začne již dnes od 19 hodin v areálu na Krči, kde Eagles Praha vyzve nováčka Třebíč Nuclears.

Kromě hamburgrů zdarma je ve hře také pivo. Ano, existuje i Beer hitter. „Klub si stanoví před zápasem baseballis­tu, který přihlížejí­cím divákům udělá svých odpalem radost,“smál se Jan Drábek, generální manažer Eagles Praha. „V pátek na Krči bude určitý počet piv a hamburgrů zdarma, ale to není vše. Snížené částky za občerstven­í jsou připravené po celou dobu.“

Navíc před zápasem se předvedou divákům cheerleade­rs a po zápase zpestří program parádní ohňostroj.

To vše v rámci startu baseballov­é extraligy, která chce poutat pozornost. Oprávněně. Vždyť v USA na zápasy nejvyšší ligy MLB chodí v průměru 30 tisíc diváků. Většinou jde o rodiny s dětmi, které se chtějí pobavit, dobře se najíst. A třeba popovídat s dalšími fanoušky, klidně ze soupeřícíh­o týmu.

Návštěvnos­t baseballov­ých zápasů se v České republice oproti USA pohybuje v diametráln­ě nižších číslech, spíše ve stovkách. Má však úroveň, bubny nebo maskoti nechybějí. Právě při dnešním zápase se určí jméno pro maskota Eagles.

„Naším cílem je na Krči udělat z baseballu kulturní záležitost. Než jít do hospody na pivko, tak raději k nám na stadion, kde je ještě Tribuna Start k vidění špičkový baseball a spousta akcí,“upřesnil Drábek, generální manažer z Eagles.

Přitom silnější baseballov­á tradice je v Brně. Místní Draci v minulém ročníku vybojovali jubilejní, dvacátý titul, od roku 1993 prohráli ve finále pouze dvakrát. S pražským týmem naposledy v roce 2015, kdy byla úspěšnější Kotlářka Praha.

Ta společně s Eagles a Tempo Titans Praha bude útočit na přední pozice i letos. Jak na suverénní Draky Brno? „Porážejí se těžce, mají totiž v sobě zabudovaný software úspěchu, všechno je u nich zautomatiz­ované. Když jdou na hřiště, tak společně a bez diskusí vše plní. Někdy připomínaj­í roboty. Navíc disponují zkušenými hráči,“uvedl Matěj Hejma z Eagles Praha, který dal v loňském roce nejvíce odpalů za plot (homerunů), konkrétně čtrnáct. Lepšit se v útočných statistiká­ch chce také v nadcházejí­cí sezoně. „Trochu jsem změnil přístup v odpalování – zapojil jsem při něm spodní část nohou, generuji sílu více z nich než z rukou, cítím se dobře,“popsal reprezenta­ční pálkař, který odhalil tajemství správného a dalekého odpalu: „Vždycky musíte mít jasný plán a prokouknou­t nadhazovač­e.“

Důležitá je také práce v poli a na metách. Velkým specialist­ou je v tomto Petr Síla z Kotlářky Praha. Patří k nejrychlej­ším hráčům, není pro něj problém metu „ukrást.“

V minulém ročníku jich takto získal 46, což je národní rekord. „Baseball je komplexní sport, musíme umět házet, chytat, odpalovat… Já vynikám v tomto. Každý hráč má vlastní nezastupit­elnou úlohu,“doplnil Síla z Kotlářky.

Právě z ní se vydal směrem do USA jediný český profesioná­lní hráč Martin Červenka. V roce 2009 podepsal smlouvu s organizací Cleveland Indians, s finalisty Světové série MLB. V loňském roce byl součástí týmu Lake Country Captains, což je pátá liga. V současné době probíhají přípravy na novou sezonu a rozřazení do soutěží.

Tempo Titans spoléhají na Jake Rabinowitz­e z New Yorku, který umí pálit a zároveň nadhazovat. V útočných statistiká­ch je nejlepší v klubu, přitom odházel 88 směn. „Myslím, že v české extralize je spousta skvělých pálkařů. Opravdu si nemůžu dovolit udělat hodně chyb, jinak bych byl potrestán,“řekl Rabinowitz.

Novinkou letošního ročníku je rozšíření extraligy, kterou zpestří dva nováčci – Olympia Blansko a Třebíč Nuclears. Dnes se v Krči od 19 hodin představí právě Třebíč.

Opening Game se uskuteční také v Brně a v Ostravě, na všech místech pak hru zakončí ohňostroj.

Zítra vypukne derby pražských týmů Tempo vs. Kotlářka, a to od 16.00. Finále s názvem Czech Series se uskuteční na tři vítězná utkání a odstartuje 23. září.

Probojuje se do něj pražský tým?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia