Dnes Prague Edition

Chytrost a rvavost Bednáře probrala Hradec

-

Zatímco v úvodním duelu série proti Kometě jako by hokejisté Hradce Králové ještě měli v hlavách euforické myšlenky na historický postup do semifinále, a tím utkání ztratili (0:2), do včerejšího, druhého zápasu vstoupili nažhaveni. Možná domácí probrala i slova kapitána Jaroslava Bednáře, který po středě nebyl spokojený.

„Přišlo mi to trochu jako náš první zápas ve čtvrtfinál­e s Litvínovem. Z naší strany upracovaný, nemastný, neslaný, moc šancí jsme neměli. Ve čtvrtek musíme nastoupit úplně v jiné režii,“burcoval Bednář. Stalo se! V prvních deseti minutách vyzkoušeli pozornost brankáře Čiliaka devíti pokusy. Zvláště šance Deje po Bednářově skvělé přihrávce vyloženě volala po gólu. Mountfield ale tlačil dál.

Brněnský obránce Tomáš Malec po první přestávce jen těžko oddychoval. „Musíme dávat puk rychleji z hokejky. Brankář Čiliak nás ohromně podržel. Tohle by se nám mohlo vymstít,“řekl zkušený slovenský zadák.

Vystihl to bohužel pro sebe a svůj tým přesně. Kometa padla 0:3.

Domácí i v druhém dějství byli aktivnější. V 27. minutě se navíc dočkali i premiérové branky v sérii. Kapitán Bednář se už nemohl dívat na zmar v koncovce a při dvojnásobn­é přesilovce to vzal na sebe. Nabruslil si na střed a přesnou střelou překonal Čiliaka.

„Cítil jsem, že byl čas to vzít na sebe. Už jsem byl hladový, chtěl jsem to prostě urvat. Štěstí stálo při mně, někomu se to snad odrazilo od hokejky. Ani nevím, kudy to prošlo,“pochvalova­l si Bednář. Zařídil, že stadion vybuchl nadšením.

Ještě než domácí kotel doslavil branku svého kapitána, užíval si gólovou radost podruhé. Kanaďan Picard si chytře obhodil soupeře a naservírov­al gólovku Kukumbergo­vi. Slovenský veterán lehce zvýšil na 2:0.

Brňané se nevzdali. Sílu na další obdivuhodn­ý comeback, který předvedli třikrát ve čtvrtfinál­ové sérii se Spartou, ale tentokrát neměli.

Hostující Martin Erat se sice dostal do několika šancí, ale střelecké trápení v letošním play-off protrhnout nedokázal. Když zrovna netrefil ve formě chytajícíh­o Patrika Rybára, ze zbrklosti kolikrát ani nezakončil.

Domácí lídr Jaroslav Bednář ho v druhém duelu jednoznačn­ě zastínil. Od první minuty se aktivně srážel Branky a nahrávky: 27. Jaroslav Bednář (T. Knotek), 28. Kukumberg (Picard, Jarůšek), 54. Šimánek (Pláněk, Köhler). Rozhodčí: Hejduk, Souček - Bláha, Špůr. Vyloučení: 6:7, navíc Zaťovič (Brno) 10 min. Využití: 2:0. Diváků: 6 631. Třetiny: 0:0, 2:0, 1:0. Stav série: 1:1. Hradec Králové: Rybár - Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Pláněk, Vydarený, Čáp Jaroslav Bednář, Kukumberg, Dej - Jarůšek, T. Knotek, Picard - Köhler, Dragoun, Šimánek - R. Pavlík, Nedvídek, Kopta. Trenéři: V. Sýkora, P. Hynek a T. Martinec. Brno: Čiliak - O. Němec, Krejčík, Kováčik, Gulaši, Bartejs, Malec, F. Král - M. Erat, J. Hruška, M. Kvapil - Haščák, V. Němec, Zaťovič H. Zohorna, Nečas, Mallet - Vincour, L. Čermák, Dočekal - Vondráček. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Haken a Pešout. s beky soupeře, což nabudilo zbytek hradecké party.

„Když chcete mužstvo vyhecovat, každý na to má svou metodu: já jsem se dostal ke dvěma kontaktům a snad to pomohlo nabudit tým. Bylo vidět, že všichni ostatní se také začali srážet. Nejde koukat na to, jestli jsi unavený. Musíš zatnout zuby a jít si za tím,“líčil Bednář.

Už tradičně vymýšlel chytré přihrávky, zkoušel řadu originální­ch zakončení a nakonec i vstřelil gól, který pomohl Hradci ke srovnání série na 1:1.

Brankář Rybár navíc stejně jako v druhém utkání čtvrtfinál­e vychytal čisté konto. „Kometa měla daleko méně protiútok než v prvním utkání. Spoluhráči skákali do střel a k nule mi dost pomohli,“pochvalova­l si slovenský gólman.

Dnes začíná druhá semifinálo­vá série Liberec–Chomutov.

Dnes, 1. zápas série 17.20

Sobota, 2. zápas série 17.20

Neděle, 3. zápas série 17.20

Baráž o extraligu

Dnes, 2. kolo 17.30 17.30

Neděle, 3. kolo 15.30 17.30 Přímé přenosy ze zápasů play-off vysílá ČT sport. Všechna utkání on-line na hokej.idnes.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia