Dnes Prague Edition

Nejvyšší soudci „z ulice“

Akademikům, kteří nikdy nesoudili, se otevírá cesta do křesel soudců Nejvyššího soudu

- Lukáš Valášek Ivana Faryová S přispěním Vojtěcha Srnky

Soudci Nejvyššího soudu nedávno rozhodoval­i třeba o tom, zda dostane novou šanci na svobodu Petr Kramný, který si odpykává 28 let za vraždu manželky a dcery. Teď budou řešit i to, zda opravdu byly nezákonné odposlechy v korupční kauze středočesk­ého exhejtmana Davida Ratha. Křeslo v síni Nejvyššího soudu je pro soudce prestižní meta, ke které se obvykle dopracují až po desetiletí­ch sbírání zkušeností u nižších instancí.

Nyní se ale schyluje k revolučním­u narušení zvyklostí. Podle plánu, na kterém se domluvili předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal a ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO), totiž vzniká kariérní „zkratka“. Díky ní se soudci nejmocnějš­ího obecného soudu v zemi budou moci stát i právníci, kteří nikdy v životě nesoudili. Ale zato jsou například vynikající­mi akademiky nebo advokáty s dlouhou praxí. Někteří lidé z justice to však kritizují. Poukazují, že jejich kariéra má začít na okresním soudu.

„Nechali jsme si udělat analýzu 25 evropských států. Jen čtyři z nich neumožňují při obsazování Nejvyššího soudu vybírat z akademiků či advokátů. Příchod mimořádnýc­h právnickýc­h osobností na Nejvyšší soud by podle mě byl obohacením justice,“řekl MF DNES Pavel Šámal.

Kandidáti už by byli

Kdy se první akademici nebo advokáti zařadí mezi jedny z nejvýše postavenýc­h arbitrů v zemi, předpovída­t nechce. A ani jaký podíl by mezi sedmdesátk­ou lidí měli. Je podle něj nezbytné nejdříve nastavit přijímací systém.

V Brně i v Praze navzdory tomu kolují jména možných kandidátů. Mluví se o Petru Lavickém z Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Mohou to být také Filip Melzer, Petr Tégl a Milan Hulmák z advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners, kteří se mimo jiné podíleli na přípravě nového občanského zákoníku. Společné mají i to, že přednášejí na olomoucké právnické fakultě. „Akademici mohou přinést například větší mezinárodn­í přehled. Soudci, kteří řeší své případy, mnohdy nemají čas do zahraničí cestovat. Pokud by nabídka z Nejvyššího soudu přišla, bylo by mi ctí ji přijmout. Nicméně to není na mně, rozhoduje předseda Nejvyššího soudu, ministr spravedlno­sti a prezident,“komentoval to Melzer.

Jako chirurg teoretik

Ne všichni právníci jsou z nového záměru v případě Nejvyššího soudu úplně nadšení. Zaznívají přirovnání k tomu, když začne operovat lékař, který za celý profesní život do lidského těla skalpelem neřízl, zato o tom celou dobu přednášel na univerzitě. „Je to hodně sporná myšlenka. Může být problém, když se soudcem dovolacího soudu stane někdo, kdo nikdy jednání v soudní síni neřídil. Dovednost soudit, vcítit se do procesu je důležitá,“popsal předseda Městského soudu v Praze a čestný předseda Soudcovské unie Libor Vávra.

Současná předsedkyn­ě Soudcovské unie je kritická méně. „Vysoké soudy by měly být otevřeny špičkovým odborníkům zejména z akademické sféry. Na druhou stranu by bylo dobré to řešit společně s jasnými pravidly kariérního postupu pro soudce. V současné době žádná neexistují, takže například soudce okresního soudu nemá jasno v tom, za jakých okolností může vystoupat až k tomu nejvyššímu,“myslí si šéfka unie Daniela Zemanová. Ta působí na Nejvyšším správním soudě, který podobně soudce mixuje už nějakou dobu. Ten však neřeší občanské či trestní kauzy.

Ministr spravedlno­sti Pelikán přitom odmítá, že podobně by se lidé mohli dostávat i k soudům nižší instance. „V našem systému, jestli někde má být podporován­a otevřenost justice, tak je to Nejvyšší soud. Na nižších stupních se spíš dělá dělničina a nejde tolik o formulován­í důležitých právních názorů,“dodal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia