Dnes Prague Edition

Školní šikana pod dohledem učitele

Učitelka zesměšňova­la děti, spolužáci je pak šikanovali, zjistila inspekce

- Marek Osouch s přispěním Radky Hrdinové

BUČOVICE Šikana je ostře sledovaný problém – učitelé dostávají školení, jak okamžitě rozpoznat její první příznaky a jak ji účinně řešit.

Jenže to někdy nefunguje. Pedagogové se chovají právě opačně.

Učitelka základní školy v Bučovicích na Vyškovsku podle rodičů žáky urážela, ponižovala a zesměšňova­la. To potvrdilo i vyšetřován­í školní inspekce. Zesměšňová­ní žáků fungovalo jako spouštěč – spolužáci je pak šikanovali. A hůř: škola to neřešila. Situací ve škole se zabývalo i městské zastupitel­stvo. Ředitel školy Přemysl Kašpar pak podal rezignaci. Ve funkci teď končí i starosta Bučovic Radovan Válek (Volba pro město). Město je zřizovatel­em školy. Podle opozičního zastupitel­e Josefa Boudy (KSČM) končí právě kvůli problémům ve škole. Starosta ani ředitel to s tím nespojují a mluví o osobních důvodech.

Nejnovější­m terčem poznámek učitelky byla dcera Marka Beinhauera. „Tady se nám někdo hlásí, všichni poslouchej­te, to bude asi něco velmi chytrého. Máš štěstí, že zrušili zvláštní školy, protože tam patříš. Podívejte se na její test, a to je maminka učitelkou angličtiny,“zmiňuje otec žákyně údajné výroky učitelky bučovické školy.

Tlak na žákyni 7. třídy se podle Beinhauera zvyšoval právě od jednoho testu z angličtiny, s jehož opravou nebyla matka žákyně – rovněž učitelka angličtiny – spokojená.

„Moje manželka šla do školy s tím, že test paní učitelka špatně opravila,“sdělil Marek Beinhauer. Dívce pak začalo peklo.

„Paní učitelka o tom nechce mluvit a já se k tomu taky nechci vyjadřovat,“řekl ředitel školy Přemysl Kašpar.

Útokům dívka čelila i od spolužáků, kteří jí rozhazoval­i věci nebo lepili na záda cedulky s posměšnými nápisy. Škola se tím nezabývala. Jediným, kdo se snažil dceři manželů Beinhauero­vých pomoci, byla někdejší metodička prevence na škole Petra Hrubá. Říká však, že neměla prostor cokoliv řešit. Nikdo s ní dál nemluvil.

„Podala jsem nakonec kvůli zastrašová­ní výpověď a přeřadila raději syna na jinou školu,“prohlásila.

Tady se nám někdo hlásí, všichni poslouchej­te, to bude asi něco chytrého. Máš štěstí, že zrušili zvláštní školy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia