Dnes Prague Edition

Drahošovo město, kde „slunce vychází dříve než v Praze“

- Reportáž Jakub Pokorný reportér MF DNES

JABLUNKOV V chodbě jablunkovs­kého infocentra, bývalé lidové školy umění, vystavují zvláštní tablo.

Je to tablo absolventů zdejší „lidušky“z let 1956 až 1966. Každý absolvent je tam se svým hudebním nástrojem. Dlouho se válelo na půdě, až ho tam náhodou nedávno našli a vystavili. Ve spodní řadě je fotka mladíka v brýlích, který hraje na trubku. Ředitelka centra Gabriela Niedoba ukazuje, že ten mladík je pozdější vědec Jiří Drahoš.

Když tablo vystavili, už byl sice Drahoš čestným občanem města (je jím od roku 2009), ale nikdo ještě nevěděl, že bude kandidovat na prezidenta. Všechny fotografie na tablu působí značně „jazzově“a mladý Drahoš tam skoro připomíná Dannyho Smiřického ze Zbabělců Josefa Škvoreckéh­o.

V Praze narozený Michal Horáček bydlí v Roudnici. Miloš Zeman se narodil v Kolíně. Ale nikdo z dosavadníc­h prezidents­kých kandidátů není tak spjatý s nějakým městem jako akademik Jiří Drahoš s Jablunkove­m, nejvýchodn­ějším městem České republiky.

Narodil se v nedalekém Českém Těšíně, vyrůstal v Jablunkově a bydlel s rodiči ve služebním školním bytě, protože jeho otec byl ředitelem školy.

Pak se Drahošovi stěhovali do rodinného domku na kraji města.

„Tady vychází slunce daleko dřív než v Praze,“poznamenal o Jablunkově Drahoš na besedě v sále místní radnice toto úterý.

Byla to sice nenápadná, ale přelomová beseda. Tři čtvrtě hodiny vyprávěl Drahoš o knize Věda života. Pak si zavolal na pódium manželku Evu, dceru Radku a vnuka Filipa. Přišla chvíle překvapení, o kterém věděl hodinu předem jen moderátor a starosta. „Já bych vám chtěl všem oznámit, a činím to prvně tady v Jablunkově, že budu kandidovat na prezidenta republiky,“řekl celkem klidně Drahoš. Lidé vstali a začali tleskat.

Jablunkovs­ko je tvrdý a pro zbytek republiky trochu „exotický“kraj na úpatí Beskyd. Když tam přijíždíte vlakem, hlásí rozhlas zastávky v češtině i v polštině. Třeba „Návsí, Nawsie“. Místní včetně Drahoše ale říkají, že mluví specifický­m nářečím zvaným „po našemu“. Na zdejší bilingvní prostředí „narazila“i Drahošova manželka Eva, původem z Prahy. „Když přijela poprvé, šla do pekárny a vrátila se celá vytřeštěná, když se jí tam ptali, jestli chce bulky,“vyprávěl Drahoš tento týden na besedě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia