Dnes Prague Edition

Druhý bas z Jablunkova

Čím vším je kandidát na prezidenta Jiří Drahoš: chemikem, zpěvákem, vyjednavač­em

- Profil Jakub Pokorný reportér MF DNES

Při recesistic­kém rituálu udělování „čestného členství v druhém basu“dostávají zpěvačky s altem nebo sopránem v pražském sboru středověké hudby Canticorum Iubilo „basové trenýrky“. Jednou by to mohl možná být hodně cenný artefakt. Uvedený model jim osobně předává sám „druhý bas“profesor Ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr. h. c., který tento týden oznámil kandidatur­u na prezidenta republiky. „Jiří Drahoš a jeho velký kamarád inženýr Ženíšek vždycky rádi sami vytvářejí jednotlivé modely basových trenýrek,“vypráví zpěvačka z Canticorum Iubilo Radmila Hrdinová, jinak hudební a divadelní kritička. Chemik Drahoš má i svůj druhý život sborového zpěváka. Sbor Canticorum Iubilo se specializu­je na středověko­u hudbu, existuje už čtyřicet let a Drahoš je jeho zakládajíc­ím členem. Zajímavé je, že nejbližší kamarádi ze sboru ponoukali Drahoše, aby kandidoval, už před dvěma roky. „Ta iniciativa Drahoš na Hrad byla ve sboru už několik let. On se tomu zpočátku bránil. Stav společnost­i ho přesvědčil, aby do toho šel. Vážně o tom začal uvažovat tak před půl rokem. Asi jsme ho trošku inspiroval­i,“říká Hrdinová.

Image muže, který se rozhodoval až do poslední chvíle letos v březnu, že bude kandidovat, tak není zřejmě zcela upřímná.

Budoucí akademik začínal na bigbítu, nikoli na oratoriích. Hrával ho zamlada s bratrem. Dodnes Jiří Drahoš dokáže zasvěceně rozebírat třeba repertoár Rolling Stones.

Sbor Canticorum Iubilo mimochodem nejsou žádní amatéři. Před lety dokonce zpěváci uvažovali, že se hudbou budou živit, takže pak by býval nebyl žádný předseda Akademie věd, žádný kandidát.

Malý chemik

Rodiče původně chtěli mít z malého Jiřího doktora, protože jeho matka pracovala jako zdravotní sestra v jeslích. Jenže chlapec jako dárek dostal ruskou stavebnici Malý chemik. „Mé četné pokusy skončily poničením krycí desky maminčiny starožitné komody, kde jsem s oblibou prováděl experiment­y včetně přelévání kyselin a louhů,“vzpomíná Drahoš v knize Věda života.

Jelikož tedy žádný jeho pokus neskončil výbuchem, vystudoval Vysokou školu chemicko-technologi­ckou a prakticky celý svůj profesní život strávil v Akademii věd, kde mu přibývaly vědecké tituly.

Ostatně na tituly padla i jedna otázka při úterní besedě v Jablunkově. „Že je profesor a inženýr, to jsem chápal, ale teď je tam spousta těch písmen a teček za jménem, tak jsem se na to zeptal a on o tom rád vyprávěl,“smál se v rozhovoru pro MF DNES moderátor besedy Karol

Suszka.

Vysvětlit laicky, čím se Drahoš vědecky zabývá, není úplně jednoduché. Ale jako chemický inženýr vymýšlí, jak chemické objevy převést do praktické průmyslové výroby. Je autorem dvaceti patentů včetně známé technologi­e na sušení vzácných knih mrazem a mikrovlnam­i, která byla použita po povodních v roce 2002.

Když se dostal Drahoš v roce 2008 do čela Akademie věd, už to nebyl jen vědec, ale i manažer, a to v nelehké době. Hrozilo ořezání rozpočtu vědy, ostatně i jedna kapitola v knize Věda života je nazvaná „Snaha o likvidaci AV ČR“.

„Především je solidní, kultivovan­ý a věcný. Dokáže jednat rozhodně, ale je přístupný rozumnému řešení, které je realistick­é, a kompromisu, který je férový,“charakteri­zuje Drahoše coby vyjednavač­e vicepremié­r pro vědu Pavel Bělobrádek.

Sázkaři Drahošovi věří

Jiří Drahoš je počínaje tímto týdnem oficiálním kandidátem a rozhodně není mezi ostatními do počtu. Dokonce by se dalo říct, že je to už hlavní kandidát proti Zemanovi. Sázkové kanceláře mu totiž teď už důvěřují víc než Michalu Horáčkovi. Na Zemana je u Chance v současnost­i kurz 1,6, na Drahoše 3,5 a na Horáčka 7.

Najít lidi, kteří by se o něm vyjádřili kriticky, není úplně jednoduché. Nakonec se do kritiky pustil jako první jeho prezidents­ký protikandi­dát Michal Horáček a mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Prezidents­ký mluvčí Jiří Ovčáček Drahoše nazval „produktem PR“a „fíkusem“. Horáček Drahošovi v podstatě velmi podobně vytýká, že je „kandidátem politiků“. „Občané budou moci volit mezi panem Zemanem, v podstatě stranickým kandidátem panem Drahošem a mnou. Já se podpory stran a dalších zájmových skupin zříkám,“uvedl Horáček.

Po námitce MF DNES, že Drahoš přece žádným stranickým kandidátem být nechce – naopak chce sbírat podpisy a nemůže za to, že ho politici obletují – Horáček vyjádření upřesnil. Sice za to nemůže, ale s politiky „aktivně vyjednává“.

Iniciativa Drahoš na Hrad byla ve sboru několik let. Asi jsme ho inspiroval­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia