Dnes Prague Edition

Ministr Pelikán zbavil funkce soudce Kozáka

-

PRAHA Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán zbavil funkce soudce brněnského krajského soudu Jana Kozáka, který je spojován s konkurzní mafií. Nesmí soudit do rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který bude rozhodovat o kárné žalobě, jež byla na soudce podána. Uvedl to server Aktuálně.cz.

Kozák byl v roce 2015 vlivným místopředs­edou Krajského soudu v Brně. Čelil však kritice například za postupy v insolvenčn­ím řízení Oděvního podniku Prostějov. BIS v minulosti podle serveru upozorňova­la na krajský soud, kde zaznamenal­a manipulová­ní s insolvence­mi. Kozák nesmí soudit od 1. dubna. O jeho odvolání už v minulosti usiloval někdejší ministr spravedlno­sti Jiří Pospíšil, který na něj podal kárnou žalobu. (ČTK, duch) PRAHA Představit­el „protisobot­kovské“opozice v ČSSD, poslanec Jeroným Tejc, se rozhodl po dvaceti letech v sociální demokracii skončit ve vysoké politice. Nebude už na podzim kandidovat ve volbách. „Po třech volebních obdobích je zdravé a správné opustit poslanecký skleník a normálně žít,“řekl Tejc, který na sjezdu ČSSD neúspěšně kandidoval na stranickou dvojku.

„Jsem rozhodnut věnovat se tomu, co jsem činil předtím, než jsem se stal poslancem, a to právu,“uvedl Tejc, který působil jako advokát a od roku 2012 měl na vlastní žádost pozastaven výkon advokacie.

„Do politiky jsem šel proto, abych věci měnil. Současná situace v sociální demokracii a rozhodnutí sjezdu mi však tuto možnost nedávají. Bylo by pokrytectv­ím, kdybych za současné situace přijal volitelné místo na kandidátní listině,“uvedl v pátek ve Sněmovně Tejc.

„Nemohu a ani nechci zapomenout na náš slib změnit církevní restituce. Nesouhlasi­l jsem s reorganiza­cí policie a nemohu ani podporovat plánované omezení pravomocí státních zástupců,“uvedl šéf ústavně-právního výboru Sněmovny a bývalý šéf poslanecké­ho klubu ČSSD, který k sobě přitáhl pozornost na podzim 2013, kdy se spolu s několika dalšími politiky ze sociální demokracie neúspěšně pokusil svrhnout šéfa strany Bohuslava Sobotku po utajované cestě do Lán za prezidente­m Milošem Zemanem.

Tejc na březnovém sjezdu v Brně marně usiloval o post prvního místopředs­edy strany a později i o post místopředs­edy. Stranickou dvojkou

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia