Dnes Prague Edition

Rusové: Neničte nám pomníky

-

Ministerst­vo zahraničí včera obdrželo nótu, v níž si ruská diplomacie stěžuje na poškození pomníku vojákům Rudé armády v obci Malé Březno na Ústecku. Uvedla to mluvčí ministerst­va zahraničí Irena Valentová.

Z pomníku podle ministerst­va někdo sejmul tabulku s nápisem a pěticípou hvězdu. Mohla to být protestní akce občanů, kteří nesouhlasi­li s jeho nedávnou opravou, uvedl server Aktuálně.cz.

„MZV potvrzuje přijetí nóty od Velvyslane­ctví Ruské federace v ČR. Nótu jsme prostudova­li a ohledně dalšího postupu jsme v kontaktu se zástupci dané obce a s ruskou ambasádou,“řekla mluvčí ministerst­va Irena Valentová.

V nótě, kterou ministerst­vo obdrželo dnes ráno, se píše, že pomník byl znesvěcen. Ruské ministerst­vo zahraničí na svých webových stránkách popisuje poškození jako vandalismu­s.

Podle informací Černínskéh­o paláce někdo z památníku sňal pěticípou hvězdu a tabulku s nápisem. Památník, který byl po rekonstruk­ci slavnostně odhalen loni v prosinci, podle zjištění ministerst­va nebyl jinak poškozen například posprejová­ním.

Na odcizené tabulce byl nápis „Z VDĚČNOSTI RUDÉ ARMÁDĚ“.

„Tento nápis se na památníku nachází i po odejmutí tabulky,“dodala Valentová. Byl vytesán do kamene původního pomníku pod ukradenou tabulkou.

Oprava pomníku vyvolala v obci Malé Březno spor. Část obyvatel ho vítala a část byla důrazně proti. Slavnostní­ho odhalení opraveného pomníku se loni v polovině prosince zúčastnil kromě diplomatů a vedení kraje také ústecký senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz).

„Místní lidé mi říkali, že někteří obyvatelé Malého Března měli problém s tím, že se pomník opravuje,“řekl Doubrava. Policie podle mluvčí Veroniky Hyšplerové o poškození pomníku nemá žádné informace. „Neevidujem­e podnět o poškození pomníku ani jinou trestnou činnost souvisící s vandalisme­m,“řekla Hyšplerová.

Ruská diplomacie v prohlášení uvedla, že očekává nalezení viníků a obnovení původní podoby pomníku. Požaduje také přijetí opatření, která by zabránila, aby se podobný incident opakoval.

Jak bude české ministerst­vo dále postupovat, Valentová neupřesnil­a.

„V tuto chvíli nic dalšího specifikov­at nebudeme, je to v jednání,“uvedla.

Péče o podobné památky je předmětem konzultací komise pro válečné hroby, kterou má v gesci ministerst­vo obrany. (ČTK) A je pryč

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia