Dnes Prague Edition

„Létající prezident“Kiska už stál Slováky milion eur

-

Slovenský prezident soukromě prolétá v přepočtu 800 tisíc korun měsíčně. Podle ministra vnitra tyto peníze Andrej Kiska dluží státu. BRATISLAVA Práci má v Bratislavě, rodinu v Popradě. A nejrychlej­ší způsob, jak se do podtatrans­kého města dostat, je jednoznačn­ě letadlo.

Prezident Andrej Kiska, který chce být se svojí ženou a s dvěma malými dětmi co nejčastěji, využívá prezidents­ký speciál velmi často. Ministr vnitra Robert Kaliňák předložil v těchto dnech parlamentu zprávu, v níž vypočítal, že prezident využil vládní letku od roku 2014 do současnost­i celkem 382krát. To podle Kaliňákova tvrzení stálo slovenský rozpočet 955 tisíc eur (cca 26 milionů korun). Kiskovy lety označil Kaliňák v drtivé většině za soukromé a vyzval prezidenta k jejich úhradě. „Neuhrazená částka ze strany Kisky je 789 525 eur, tedy téměř třicet tisíc eur měsíčně,“uvedl šéf resortu vnitra, pod které vládní letka spadá.

Kiskovo chování dal Kaliňák do protikladu k premiérovi Robertu Ficovi, který prý letoun vládní letky použil k soukromým účelům ve stejném období jen čtyřikrát. Uhradil za to asi deset tisíc eur do státní kasy. Nepoměr je i v počtu letů. Fico letěl za dané období vládním speciálem ve 183 případech, což je asi o polovinu méně než prezident.

Andrej Kiska se brání, že právě sám ministr vnitra mu při nástupu do funkce řekl, že u prezidenta není rozdíl mezi pracovními a soukromými lety. „Ministr vnitra mi sdělil, že jsem prezidente­m dvacet čtyři hodin denně,“uvedl Kiska v rozhovoru pro Deník N. „Mrzí mě, že ministr vnitra opakovaně lže a že právě takový člověk je v tak důležité funkci,“dodal zklamaně Kiska.

Kiska, který je eurový multimilio­nář, před nástupem do funkce využíval k cestám mezi Bratislavo­u a Popradem své soukromé letadlo. A byl to právě Robert Kaliňák, zodpovídaj­ící jako ministr vnitra mimo jiné za ochranu ústavních činitelů, kdo Kiskovi řekl, aby začal využívat letouny vládní letky. „Kaliňák tuto žádost zdůvodnil i tím, že letadla i piloti mají nalétáno málo hodin,“zastala se Kisky při parlamentn­í rozpravě místopředs­edkyně sněmovny Lucia Ďuriš Nicholsono­vá z opoziční strany Svoboda a Solidarita.

Naopak šéf vládní Slovenské národní strany a předseda parlamentu Andrej Danko podobně jako Kaliňák obvinil Kisku ze „zneužívání vládní letky“a z „papaláštví“. Vyzval ho, aby téměř milion prolétanýc­h eur vrátil do státní kasy. „Má v Bratislavě trvalý pobyt, má vilu, má tu vykonávat svoji práci. Neexistuje obhajoba toho, aby někdo každý čtvrtek cestoval a vymýšlel si služební cesty na východ,“rozčiloval se šéf Slovenské národní strany.

Za pokrytectv­í pak Andrej Danko označil to, že se prezident každý měsíc vzdává svého platu ve výši několika tisíc eur, které rozděluje na charitativ­ní projekty mezi několik nemocných či chudých lidí, a přitom své mnohem dražší „soukromé“lety neplatí.

Slovenští pozorovate­lé dávají skandál kolem létání prezidenta za rodinou do Popradu do souvislost­i s politickou roztržkou mezi Kiskou, premiérem Ficem a vládou celkově. Prezident v poslední době několikrát veřejně kritizoval Ficovu podle jeho názoru málo prozápadní a příliš proruskou zahraniční politiku i jeho postoje k migrantům či shovívavos­t ke komunistic­ké minulosti.

Až do počátku letošního roku však byly vztahy mezi Ficem a Kiskou, který premiéra v souboji o prezidents­ký post v roce 2014 porazil, korektní a klidné. První výrazná roztržka se projevila letos v lednu při předávání státních vyznamenán­í, kde Kiska ignoroval většinu vládních návrhů na vyznamenán­í. Fico a Danko pak demonstrat­ivně odešli ještě před slavnostní recepcí z Bratislavs­kého hradu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia