Dnes Prague Edition

„Lobkowiczk­é zelí by komunismus nepřežilo“

-

Zelárna založená knížetem Lobkowicze­m funguje nedaleko zámku v Křimicích u Plzně už sto let. Značka Křimické zelí přečkala první republiku, totalitu i znovuobnov­enou demokracii. Firma, která ročně zpracuje kolem 130 vagonů vlastních i nakoupenýc­h hlávek, si podle Jaroslava Lobkowicze – knížete, poslance a podnikatel­e v jedné osobě – na odbyt nemůže stěžovat. A to ani přesto, že obchodním řetězcům kvůli jejich cenové politice lahůdku nedodává.

„Receptura byla dobrá a lidem zelí chutnalo,“vysvětluje staletou existenci potomek známého šlechtické­ho rodu. K přežití značky ale podle něj přispělo i to, že v názvu nebylo jméno Lobkowicz. „Kdyby se naše zelí jmenovalo Lobkowiczk­é, komunismus by určitě nepřežilo,“říká kníže, jehož rodina přišla za minulého režimu o veškerý majetek a který se mohl stát inženýrem Siemensu jen díky tomu, že po ruské okupaci Českoslove­nska odešel v šestadvace­ti letech do Německa. Zelárnu dnes vedou jeho spolupraco­vníci, on sám však do ní pravidelně dochází.

Nejživěji je v zelárně na podzim, kdy přibývají desítky brigádníků, hlavně šlapačů zelí. První kysané zelí je k mání kolem půlky října.

Jedná se o takzvané podzimní zelí určené pro přímou spotřebu, které se vyrábí z ranějších odrůd. Podle vedoucí zelárny a pravé ruky knížete Lobkowicze Jaroslavy Jiránkové je toto zelí křehčí a křupavější, chuťově je ale stejné.

„Hotové je rychleji, asi za tři neděle. Jakmile opustí zpracovnu, šlape se hned zimní zelí, které kvasí pět až šest týdnů,“říká Jiránková. V plastových sáčcích se pak dodává do prodejen i velkoobcho­dů v okolí Plzně.

„Nedávno mě oslovil jeden kolega z Brna, který Křimické zelí koupil v Mariánskýc­h Lázních, a ptal se, proč ho neprodávám­e v Brně. Odpověď je jednoduchá, je to poměrně laciné zboží a doprava by byla dražší než zelí,“uvádí Jaroslav Lobkowicz, který z výnosů svého podnikání postupně opravuje i křimický zámek, který rodina převzala ve značně zdevastova­ném stavu.

Křimické zelí začala rodina Lobkowiczů vyrábět ve 20. letech minulého století. „Tehdy se o to staral můj otec,“říká kníže. Zelárna tehdy byla jinde než dnes, přímo pod křimickým zámkem. Po komunistic­kém puči byla začátkem 50. let přestěhová­na o několik set metrů dál do bývalého pivovaru rodiny Lobkowiczů, jehož zařízení demontoval­i němečtí okupanti.

Přidalo se pár kádí, ale zelí se stále jmenovalo Křimické. „Zelárna byla tehdy součástí státního podniku Liko Nýřany,“popisuje Lobkowicz.

V roce 1994 Lobkowiczo­vé převzali zelárnu od Lika zpět. „Nikoho jsme z práce nevyhodili, jedna paní skončila až po letech, když jí bylo přes 80 let,“uvádí Lobkowicz.

Recepturu na Křimické zelí prý zná jen několik lidí. „Ale základem jsou modřínové kádě, v nichž zelí kvasí,“vysvětluje kníže. Vliv na chuť má podle něj i kvalitní půda v údolí řeky Mže, kde hlávky každoročně zdobí území protkané cyklistick­ými stezkami.

K výrobě zelí se využívají odrůdy vyšlechtěn­é v Holandsku, přičemž moderní odrůdy jsou podle Lobkowicze chutnější než ty původní. „Byly to sice ohromné hlávky, ale zelí bylo měkčí. Teď je lepší, křehčí a třeba i odolnější proti škůdcům,“vysvětluje kníže, který prý v poslední době ze zdravotníc­h důvodů může jíst zelí jen v omezeném množství.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia