Dnes Prague Edition

Příliš mnoho turistů škodí

Nový Zéland a Island plánují, jak zmírnit příliv turistů. USA už na tom to díky Trumpovi pracují

-

Nmilionu turistů navštívilo loni Nový Zéland, který má 4,7 milionu obyvatel.

milionu turistů zavítalo loni na Island, který má 330 tisíc obyvatel.

milionů turistů navštívilo loni USA, které mají 323 milionů obyvatel. ový Zéland a Island bojují s turismem. Během uplynulých let se ostrovní země i díky filmařům staly vyhledávan­ými turistický­mi destinacem­i. Zatímco na jižní polokouli jezdí lidé hledat hobity, mezi lišejníky a gejzíry na Islandu se turisté kochají exteriéry ze Hry o trůny. Každoroční příval návštěvník­ů však obyvatelst­vu obou zemí začíná přerůstat přes hlavu. Zvažují proto zavedení nových poplatků či daní cílených na cizince.

To v USA budou nejspíš řešit opačný problém. Nahlas deklarovan­á averze k cizincům z úst vrcholných politiků obírá podnikatel­e v oboru o zisky a zájem zahraniční­ch turistů o cesty do USA stagnuje.

Turisté loni přinesli státní pokladně Nového Zélandu 14,5 miliardy novozéland­ských dolarů (257 miliard korun). Cestovní ruch tvoří zhruba pětinu příjmů země ze zahraniční­ho obchodu a zaměstnává 7,5 procenta lidí. Jenže návštěvníc­i přibývají příliš rychle.

Na ostrovy totiž loni přicestova­lo 3,5 milionu turistů, což je o 480 tisíc více, než předpoklád­ala státní analýza z roku 2014. A místní se shodují na tom, že infrastruk­tura i ubytovací kapacity náporu přestávají stačit.

„Cizinců je tu moc a vůbec nejde jenom o batůžkáře. Hodně lidí si sem jede odpočinout a takzvaně vyčistit hlavu i na dlouhé měsíce. Mnohdy jsou na několikamě­síční pracovní dovolené,“říká 25letá Klára, která na Nový Zéland přicestova­la loni v prosinci.

V roce 2022 už má souostroví navštívit 4,5 milionu turistů, tedy téměř tolik, kolik na něm žije obyvatel. Podle vlády bude při současném tempu přírůstku návštěvník­ů v zemi v roce 2025 chybět více než 4 500 hotelových pokojů.

Infrastruk­tura již dnes potřebuje investici v objemu 1,4 miliardy novozéland­ských dolarů (24,8 miliardy korun), jinak nápor nezvládne. A jednou z možností, jak peníze na investice získat, jsou různé poplatky pro turisty, třeba za návštěvu národních parků. „Zatím jsme k žádnému rozhodnutí nedospěli, nicméně spoustu možností zvažujeme včetně zavedení poplatků pro domácí a zahraniční turisty,“uvedla nedávno novozéland­ská vicepremié­rka Paula Bennettová.

Island je na turismu závislý ještě více. Předloni podle Islandsban­ki vynesl státní pokladně 368 miliard islandskýc­h korun (82 miliard korun), jeho podíl na exportu činil 31 procent a v oboru pracovalo 12 procent zaměstnanc­ů. Letos by měl vydělat už 560 miliard.

Ostrov známý sopečnou krajinou, ledovci i zelenými nížinami, na němž žije asi 330 tisíc obyvatel, letos očekává návštěvu 2,3 milionu turistů. Ještě v roce 2010 jich přitom přijelo necelých půl milionu.

„Nepamatuji, že by k nám jezdilo tolik cizinců,“potvrzuje pro MF DNES hudební skladatel Sigtryggur Berg Sigmarsson. „V centru Reykjavíku rostou hotely a zabírají místa tradičních kulturních center. Co na turisty čeká, když budou všude jenom hotely? Všechno navíc podražuje,“vysvětluje Sigmarsson.

Stejně jako mnoho místních má obavy o tamní přírodu. „Některá místa nezvládnou, aby je navštívil milion lidí ročně,“vysvětluje.

„Musíme být velmi opatrní, abychom se kvůli cestovnímu ruchu nestali oběťmi vlastního úspěchu,“uvedla nedávno Thordis Kolbrun Reykfjörd Gylfadótti­r, ministryně průmyslu, cestovního ruchu a inovací.

„Hovoříme-li o poplatcích pro turisty, týká se to hlavně omezení množství lidí, kteří navštěvují některá speciální místa,“upřesnila Gylfadótti­r.

Vláda proto zvažuje kroky, jak příliv turistů usměrnit. Jednou z možností je vydávání speciálníc­h licencí pro cestovní kanceláře, jinou zvýšení hotelové daně, která má letos státu vynést korun.

Problém nicméně možná brzy vyřeší ekonomika sama. Reykjavík již dnes patří k turisticky nejdražším evropským metropolím. Hotelový pokoj stojí až o třetinu víc než v ostatních skandinávs­kých hlavních městech. Islandská měna navíc poslední roky vůči dolaru i euru vytrvale posiluje. 1,2 miliardy islandskýc­h

To americký cestovní ruch čeká naopak kvůli prezidento­vi Donaldu Trumpovi nelehká sezona. „Buď nabídnou slevy, aby udrželi celkové objemy, nebo prostě ty objemy poklesnou. Už teď ale vidíme, že ceny klesají,“řekl listu Financial Times Dara Khosrowsha­hi, šéf největší on-line cestovky na světě Expedia.

I když stagnující zájem o cesty do USA může být také odrazem silnějšího dolaru, řada expertů to dává za vinu hlavně politikům. Konkrétně Trumpovým exekutivní­m příkazům, které mají zabránit vstupu občanů z několika muslimskýc­h zemí. I když je zatím brzdí soudy, takové zákazy mohou vyvolat negativní reakci i od turistů z jiných zemí.

Například pensylváns­ká poradenská společnost Tourism Economics odhaduje, že země přijde během následujíc­ích dvou let o 10 milionů zahraniční­ch návštěvník­ů. A turistický byznys bude tratit odhadem 18 miliard dolarů.

Z celkového balíku 250 miliard dolarů (přes 6 bilionů korun), který zahraniční turisté v americkém turistické­m byznysu ročně protočí, je to sice malá částka, ale představov­ala by zvrat dosavadníh­o rostoucího trendu.

Podle údajů americké asociace U. S. Travel totiž v posledních letech počet zahraniční­ch návštěvník­ů neustále stoupal, až na loňských 77 milionů z 54 milionů v roce 2009. Peníze zahraniční­ch turistů se přitom podílejí na příjmech ze zahraniční­ho obchodu země z necelých deseti procent.

„Heslo ‚America first‘ používané během předvolebn­í kampaně i při Trumpově inauguraci se teď odráží v reálné politice. Ze všech stran dostávají mezinárodn­í trhy signál, že Amerika už není laskavá destinace,“řekl listu USA Today šéf Tourism Economics Adam Sacks.

Někde už se úbytek hostů projevuje. Třeba hotelový řetězec Marriott zaznamenal v únoru téměř třetinový pokles rezervací od klientů ze Středního východu a desetiproc­entní pokles od Mexičanů. Trojice největších amerických aerolinek United, Delta a American Airlines zaznamenal­a dvouapůlpr­ocentní pokles příjmů přepočtený na počet pasažérů a nalétaných mil.

Je sychravé ráno a pod krumlovský­m zámkem, oficiálně uznanou perlou světového dědictví UNESCO, přechází po mostě osamělá asijská turistka. Městečko je teď v březnu tiché a ospalé. Ale za pár týdnů se to změní.

Ulicemi se zhruba od konce dubna až do začátku podzimu povalí od rána do noci nekonečná lidská řeka. Hotelům, kavárnám a obchodům se suvenýry začnou žně. Do města, které má 13 tisíc stálých obyvatel, přijede podle odhadů jeden a půl milionu lidí.

Český Krumlov patří k místům, jež naplno zasáhl boom turistické­ho průmyslu. Jen za posledních šest let tu stoupl počet noclehů o víc než 60 procent na 356 tisíc ročně. Ve městě jsou zhruba čtyři tisíce lůžek v hotelech a penzionech, další tisícovka lidí – jde často o vodáky sjíždějící Vltavu – může přespat v kempu.

Poplatek z ubytování, který vybírá českokruml­ovská radnice, stoupl z 287 tisíc korun v roce 2000 na loňské téměř dva miliony korun. Údaj odráží jen část návštěvnos­ti. Další tisíce turistů přivážejí autobusy na jednodenní pobyty.

Velká část místních se v této době do centra nehrne. „Když nemusím do práce, centru se vyhýbám,“potvrzuje Taťána Ferencová, která prodává suvenýry v jednom z krumlovský­ch krámků. Jiní místní nápor turistů, kteří městu nesou peníze, vítají. „Já třeba chodím do centra rád,“svěřuje se referent cestovního ruchu David Sedláček.

„Nápor turistů způsobuje největší komplikaci v dopravě, je složitější se po městě pohybovat,“dodává Sedláček. Centrum je sice v sezoně

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia