Dnes Prague Edition

Krumlov turisty zvládá, regulace nejsou potřeba

-

Český Krumlov uzavřeno pro běžnou automobilo­vou dopravu, přesto se davem turistů prodírají auta. Hosté hotelů v centru mají zpravidla povolení ke krátkodobé­mu vjezdu.

Komu hluk cizinců a věčné cvakání fotoaparát­ů vadí, měl by podle Sedláčka přijet v květnu či v září. Není tam tak plno a obchody a restaurace už jsou otevřené. I podle Taťány Ferencové si město zatím umí s náporem příchozích poradit: „Je tu čisto a služby fungují. Krumlov to zvládá.“

Místní se shodují, že turistiku tu není třeba regulovat. „Není k tomu důvod. Město je čisté a bezpečné. Na sezonu se ani nemusí nijak připravova­t. Je to přirozený proces,“vysvětluje starosta Dalibor Carda. Stejně to vnímá i většina místních.

Ubytovacíc­h zařízení je ve městě dost, ale mění se majitelé. „V posledních dvou letech začali tyto objekty kupovat investoři z Číny, vystřídali ty z Ruska,“říká Miroslav Hodina ze společnost­i RE/MAX. Hotely mají klientů dost, od konce krize hlásí i nárůst zisků.

Na horní hranici únosnosti je v posledních letech hrad a zámek Český Krumlov. Loni si tam podle kastelána Pavla Slavka koupilo vstupenku 480 tisíc lidí, třikrát víc než třeba v roce 1995. Celkově však areálem loni prošlo díky dalším akcím více než 700 tisíc lidí.

„Už několik let návštěvnos­t redukujeme. Jednak cenou – nejcennějš­í expozice jsou dražší. Jednak jde o stanovení optimálníh­o počtu a frekvence skupin. A dále se pokoušíme o prostorovo­u redukci tak, aby se dav rozprostře­l po všech nádvořích a nezatěžova­l jedno místo,“uvádí kastelán.

Nejvíce poslední dobou přibývá návštěvník­ů z Číny a Jižní Korey. Krumlov se chystá na další nápor, ale i letos ho nejspíš zvládne.

 ?? Foto: M. Podhora, MAFRA ??
Foto: M. Podhora, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia