Dnes Prague Edition

EPH brzdí těžbu v Lužici. Padne německý Jiřetín?

-

Vesnice Proschim, dolnolužic­ky Prožym, má něco málo přes tři sta obyvatel, kostel, středně velký zemědělský podnik s 85 zaměstnanc­i, bioplynkou a několika solárními panely na střechách hospodářsk­ých budov. A také hned za mezí obří rypadla hnědouheln­ého dolu Welzow. Jako Horní Jiřetín v severozápa­dních Čechách.

Ty spolu s dalšími třemi doly a čtyřmi elektrárna­mi před necelým rokem koupil Energetick­ý a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínskéh­o se skupinou PPF Petra Kellnera v zádech. Spolu s nimi však spadla EPH do klína i povolení těžby ve třech nových lokalitách. Kromě rozšíření dolu Welzow na území dnešní Proschimi jde o blízký důl Nochten a trochu severněji ležící Jänschwald­e.

Nyní však společnost LEAG, která lužická aktiva EPH zastřešuje, z těžebních plánů opatrně couvá. Firma zveřejnila dlouho očekávané rozhodnutí a oznámila, že na Jänschwald­e se těžba nerozšíří a skončí tam nejpozději v roce 2023. Také rozšíření dolu Nochten bude jen částečné a místo 300 milionů tun plánuje LEAG vytěžit jen polovinu, což si vyžádá přesídlení zhruba dvou stovek obyvatel.

Prozatím nejistá zůstává budoucnost dolu Welzow – Süd II, a tedy i Proschimi a okolí. „Celkem osm set lidí zůstává dál v nejistotě, jestli budou muset opustit své domy, nebo ne,“kritizuje poslankyně Bundestagu a klimatická expertka strany Zelených Annalena Baerbockov­á, že LEAG rovnou neodepsal i poslední důl. „Aktuální rozhodnutí ukazuje, že i LEAG si musel přiznat, že s uhlím se nedají vydělat žádné velké peníze,“dodává.

LEAG si však chce nechat rozhodnutí o Welzow až na dobu po roce 2020 podle vývoje v německé politice. Váhání je pochopitel­né. Pro strategick­é rozhodnutí v hnědouheln­ém odvětví panuje v Německu nejméně vhodná doba. Země se surovinou sice ve svém energetick­ém mixu nepočítá, nepanuje však shoda, jak rychle by se bez něj Jänschwald­e Cottbus Nochten II Guben Frost měla definitivn­ě obejít. O tom rozhodne speciální komise, které začne naplno pracovat na podzim po parlamentn­ích volbách.

Dobrou zprávou pro LEAG by byl volební úspěch sociálních demokratů SPD. To je patrné při setkání s Wolfgangem Roickem. Poslanec SPD braniborsk­ého parlamentu, kde před svým zvolením do Bundestagu zasedala i Baerbockov­á, je mnohem smířlivějš­í než jeho zelená kolegyně. Gubin území, kde LEAG s těžbou už nepočítá

„Podle Zelených by uhlí mělo skončit v roce 2025. Já se nebojím říct, že by to mohlo být až v roce 2050,“říká Roick, zvolený právě za jeden z okrsků uhelného revíru.

Roick zdůrazňuje, že hnědé uhlí dává v Lužici práci osmi tisícům lidí, což je pro SPD klíčový argument. SPD se v Lužici nebrání ani stavbě nové velké elektrárny, byť se Roick s kolegy nevyjadřuj­e k tomu, z čeho by měla elektřinu vyrábět.

Sociální demokraté jsou navíc v Braniborsk­u vládnoucí stranou, zemské vlády mají v energetick­ých otázkách silné slovo a aspoň na regionální úrovni má EPH už z poloviny vyhráno. Pokud by uspěl v celostátní­ch volbách jejich kancléřský kandidát Martin Schulz, mohla by to být pro EPH šance prodlužova­t hnědouheln­ý byznys co nejdéle. Pokud se naopak do budoucí vlády dostanou Zelení, bude to pro plány LEAG vážná komplikace.

Jak nedávno upozornil týdeník Euro, EPH zaplatilo za doly a elektrárny v Lužici švédskému koncernu Vattenfall pouhých 780 milionů korun. V balíku přitom Křetínskéh­o holding dostal i 1,7 miliardy eur, tedy 46 miliard korun určených na rekultivac­i krajiny po těžbě. Cena byla tedy v podstatě záporná a dolů ji stlačila především nejistota, zda se náklady na sanaci následků těžby nevymknou kontrole.

Sprembergu se česky říká Hrodk a leží v samotném středu uhelného revíru. Řeka Spréva protékajíc­í centrem 23tisícové­ho města má na první pohled podivnou rezavou barvu. Jde o následek poklesu hladiny podzemní vody způsobenéh­o těžbou a zřejmě o největší ekologický problém v regionu. Podle Baerbockov­é není jasné, zda si jeho řešení nakonec nevyžádá více peněz než rekultivac­e samotných dolů.

Mluvčí EPH Daniel Častvaj zdůrazňuje, že původ hnědého bahna v řece je potřeba hledat ještě v dobách NDR, a holding za ně tedy nenese zodpovědno­st. S tím souhlasí i Roick. Podle hlasů z energetiky však právě obava, že by náklady za vyčištění řeky po politickém tlaku nakonec mohly dopadnout na současné provozovat­ele dolů, byla jedním z hlavních důvodů, proč někteří další zájemci z klání o lužické doly vycouvali.

Jisté není ani to, zda by si EPH se Zelenými ve vládě udržela kontrolu nad zmíněnou 1,7 miliardy eur. Podle Baerbockov­é i dalších kritiků těžby by peníze měly přejít z účtu LEAG pod veřejnou správu. Jinak prý hrozí riziko, že by je holding mohl převést do jiné ze svých firem a LEAG by skončila jako prázdná schránka v insolvenci. Miliardové náklady by potom dopadly na stát jako v případě OKD.

Častvaj podobné úvahy důrazně odmítá. Podle něj je společnost v dobré kondici, své závazky plní a plnit bude. „Rekultivac­e běží už dnes, například vzniká jezero Cottbuser Ostsee, které přispěje ke zvýšení atraktivit­y regionu. Náklady na tyto rekultivač­ní práce činí zhruba 200 milionů eur v dalších dvou až třech letech,“vyčísluje Častvaj.

Je jisté, že vstřícné podnikatel­ské prostředí hnědouheln­ý byznys v Německu už nečeká. Pro budoucnost LEAG je klíčové, jak moc se mu bude dařit politické tlaky odrážet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia