Dnes Prague Edition

Důl Paskov skončil, uhlí na Moravě už nikdo netěží

-

CHLEBOVICE Horníci Dolu Paskov včera vyvezli poslední vozík uhlí ze šachty v Chlebovicí­ch, kde se těžilo od roku 1971.

„Po hornících budou fárat pracovní čety, které budou zajišťovat útlum dolu,“řekl tiskový mluvčí OKD Ivo Čelechovsk­ý.

Ukončení těžby uhlí zároveň znamená konec práce pro většinu z více než tisícovky zaměstnanc­ů, kteří na Dole Paskov pracovali. Zhruba tři stovky z nich se budou podílet na útlumových pracích, 180 horníků přijalo nabídku OKD a přemístí se na šachty ve slezské Karviné.

„V rámci činnosti mobilního pracoviště, které jsme na Dole Paskov zřídili, požádalo o evidenci jako zájemce o zaměstnání – nejde o uchazeče o zaměstnání – celkem 338 osob,“řekla mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Ty, kdo se včera ráno přesouvali do Karviné, bylo lehké poznat. Ze šachty po noční směně odcházeli s velkým papírovým pytlem přes rameno. „Mám tam fáračky, boty, přilbu, věci, které potřebuju k fárání. Budeme pracovat na Dole ČSM, z naší osádky jdou tři čtvrtiny lidí,“řekl Roman Černý, který v Dole Paskov fáral 31 let.

Ti, kteří v OKD končí, odcházejí s odstupným spočítaným podle odpracovan­ých let. „To může dosáhnout maximálně devíti měsíčních platů,“řekl odborový předák OKD Jaromír Pytlík.

Od státu dostanou horníci sociální příspěvek ve výši osmi tisíc korun pro horníky a sedmi tisíc pro povrchové zaměstnanc­e.

„Příspěvek bude vyplácen v závislosti na počtu odpracovan­ých let. Ten, kdo odpracoval do pěti let, bude příspěvek pobírat tři měsíce. Za každý další odpracovan­ý rok se počet měsíců zvyšuje o tři,“vysvětlil už dříve bývalý ministr průmyslu Jan Mládek.

Peníze na odstupné vyplatí OKD ze svých zdrojů, sociální příspěvky pak jednotlivá ministerst­va.

Ještě na podzim roku 2015 to vypadalo, že stát vyplatí i odchodné. Uzavřel totiž s OKD smlouvu zaručující těžbu do roku 2017. Ta ale kvůli nízkým cenám uhlí padla.

OKD nemůže na odstupné použít ani peníze ze 700miliono­vého úvěru, který firma získala od státu prostředni­ctvím společnost­i Prisko.

„Úvěr je vázán na profinanco­vání výroby a platů. Odstupné z něj platit nelze. To OKD zaplatí z vlastních zdrojů,“řekl Ivo Čelechovsk­ý. „Finanční situace firmy se zlepšila. Z úvěru bylo zatím odčerpáno zhruba 150 milionů korun.“(sta)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia