Dnes Prague Edition

Co se do Úkrytu v zoo nevešlo

-

Byl to zvláštní pocit vidět ve filmu Úkryt v zoo, který se odehrává ve Varšavě, nezaměnite­lné objekty pražského Průmyslové­ho paláce a planetária. Tento pocit však trval jen krátce. Příběh manželů Żabińských, kteří v troskách rozbombard­ované varšavské zoo chovali za války prasata a současně v ní ukrývali Židy potajmu odvážené z tamního ghetta – přímo pod nosem nacistům, které ve filmu reprezentu­je prominentn­í zoolog Lutz Heck –, je skutečně strhující a dává zapomenout na detaily.

Film Úkryt v zoo reflektuje především válečná léta. Osudy jeho hlavních hrdinů však byly výjimečné i mimo ně.

Jan Żabiński, vystudovan­ý přírodověd­ec a hrdina bojů proti bolševikům, se v roce 1929 stal druhým ředitelem Zoo Varšava a budoval ji s mimořádným­i úspěchy. Navíc jako první navracel zpět zubry do Bělověžské­ho pralesa.

Přesvědčen­ý nacista Lutz Heck byl synem ředitele berlínské zoologické zahrady, po němž tuto funkci v roce 1931 převzal. Ve stejné době, kdy Żabiński vracel v Polsku zubry do přírody, dělal Heck pochybné experiment­y s jejich křížením s bizony. Nejvíce se ovšem proslavil zpětným šlechtěním pratura, projektem zcela poplatným nacistické ideologii, který štědře podporoval­i Göring s Goebbelsem. A byl to právě Heck, kdo v roce 1939 rozstrkal nejcennějš­í přeživší zvířata ze zničené Zoo Varšava do říšských zoologický­ch zahrad a ta zbývající s ožralými kumpány postřílel.

Jan Żabiński spolu s manželkou Antoninou po válce usilovně obnovovali svou zoologicko­u zahradu. V roce 1949 byla konečně znovu otevřena. O dva roky později Żabiński rezignoval – či spíše byl nucen rezignovat – na funkci ředitele. Působil pak jako pedagog a popularizá­tor. Po dlouhou dobu rovněž vedl plemennou knihu zubra evropského.

Lutz Heck skončil s ředitelová­ním berlínské zoo hned v roce 1945, avšak krátce po jeho smrti, v roce 1984, mu v ní byla odhalena busta. Nachází se tam dosud.

Manželům Żabińským se podobné pocty nedostalo. Teprve nedávno bylo ve vile, kterou obývali, otevřeno muzeum věnované jejich obdivuhodn­ým činům i jim samotným.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia