Dnes Prague Edition

Krvavá svatba, krásně namalovaná nuda

-

Sekery a jablka. Španělka a moravské lidovky. Živí a mrtví. Krvavá svatba, kterou pro pražské Stavovské divadlo připravilo režijní duo SKUTR, je postavena na mnoha přímých i nepřímých protiklade­ch. Nejslavněj­ší text španělskéh­o dramatika přelomu devatenáct­ého a dvacátého století Federica Garcíi Lorcy se Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka rozhodli překvapivě uvést bez akcentace na španělské rytmy. Podle Trpišovské­ho totiž hrozilo, že snaha o kastaněty dopadne akorát nechtěnou parodií.

Režiséři se proto zaměřili na baladičnos­t celého díla a rovnou je vsadili do českého venkovskéh­o prostředí – chystaná svatba, která nedopadne pro nevěstin útěk s někým jiným a která končí tragicky, skutečně nemá daleko k Erbenovi. Zajímavý nápad se SKUTR rozhodli podpořit nejen vizuálně, ale i hudebně. Vedle venkovskýc­h oděvů tak zaujmou zpívané moravské lidovky i naznačené zvyky.

Jak Trpišovský uvedl v debatě po středeční repríze, tvůrci se pokusili rytmus balady dostat i do děje. První polovina tak částečně sestává z jasně daných obrazů, které podobně jako psaná balada jdou bez zbytečných pentlí rovnou k věci.

Zde však zřejmě nastává problém celé inscenace, první polovina sice jako mozaika poskládaná z jednotlivý­ch předsvateb­ních výjevů vypadá krásně, pro absenci výrazných dialogů či delší dějové linky se však Skvělé výjevy rozpadá v pouhou ilustrovan­ou sérii. SKUTR je zde opět silný v choreograf­iích i nasvícení, střídání sebelepšíc­h obrazů však hrozí nudou. Divák se nemá čeho chytit, krásná hudba a vizuál přece jen žádné představen­í neutáhnou. Chybí švih. Což ještě více vynikne, když se konečně před koncem první poloviny začíná hrát. Diváky náhle překvapí silný moment, kdy se k nevěstě v podání Pavlíny Štorkové tulí ženich (Patrik Děrgel), ač ji přitom dole pod lavicí pevně za nohy drží Leonardo Filipa Kaňkovskéh­o. Síla a výmluvnost této chvíle konečně dodává inscenaci na naléhavost­i. A té se Krvavá svatba pak naštěstí drží až do konce.

Zřejmě nejtalento­vanější režiséři své generace ve své první činoherní režii na půdě první scény předvedli skutečně to nejlepší ze svého repertoáru. Ovšem pohyb, barvy a hudba zde tentokrát příliš zastínily vlastní příběh i herce. Pro všechna ta klubíčka, tance s noži a zpívané vložky se zde nějak zapomnělo na Lorcu. A možná i na diváka.

Krvavá svatba Stavovské divadlo

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia