Dnes Prague Edition

Vila pozve na kávu k Werichovi

V červnu se otevře Werichova vila na Kampě. Nabídne výstavu o V+W i prostor k setkávání

-

PRAHA Po ničivých povodních v roce 2002 měla kulturní památka ležící uprostřed malebného malostrans­kého ostrova Kampa namále. Ve Werichově vile voda zatopila přízemí a dům zůstal v dezolátním stavu. Tehdy se odtud odstěhoval­i poslední nájemníci. Přestože dům dostal novou střechu i omítky, zůstával roky prázdný.

Až nyní se konečně dočkal kompletní rekonstruk­ce také uvnitř a brzy se otevře veřejnosti. MF DNES už s předstihem nahlédla do opraveného objektu.

Novým nájemcem objektu se stane Nadace Jana a Medy Mládkových, která provozuje i nedaleké Muzeum Kampa. Městská část ji vybrala ve veřejné soutěži na jaře roku 2015. Smlouvu obě strany podepsaly na deset let s možností prodloužit její planost o dalších deset let. Za pronájem nadace zaplatí 600 tisíc korun ročně. U pana Wericha

Uvnitř se bude nacházet stálá expozice věnovaná Janu Werichovi, Jiřímu Voskovcovi a Osvobozené­mu divadlu, které oba umělce koncem dvacátých let 20. století proslavilo. Část výstavy však bude věnována i dalším osobnostem, které ve vile žily, například básníkovi Vladimíru Holanovi, historikov­i Zdeňku Wirthovi a zejména pak národnímu buditeli Josefu Dobrovském­u, který vychovával syny hraběte Nostice, jehož rod objekt vlastnil a nechal přestavět do dnešní podoby.

Werichova vila však bude mít ještě další využití, vznikne tam multifunkč­ní Fakta Z historie Werichovy vily už v roce 1580.

Jan Werich ze 17. století,

povodní v roce 2002

prostor pro přednášky, besedy, vzdělávací programy a divadelní, hudební nebo filmová představen­í. Nadace plánuje spolupraco­vat s řadou dalších organizací, například s Knihovnou Václava Havla. Cílem je vytvořit místo otevřené pro setkávání lidí, pro ně zde bude fungovat i kavárna. „V současné době připravuje­me vše tak, aby stálá expozice byla hotová před koncem školního roku. Slavnostní otevření je plánováno na 16. června,“prozrazuje předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil. Spolu s otevřením vily se uskuteční multižánro­vý festival, který nabídne kromě hudby i divadelní představen­í pro děti a dospělé, workshopy nebo komentovan­é prohlídky.

Podle Pospíšila se zde během letní sezony otevřou příměstské tábory nebo pravidelné večerní cvičení jógy v zahradě. Na podzim a v zimě budou na programu především divadelní představen­í připravená ve spolupráci s DAMU.

Ještě než se brány poprvé otevřou, připravuje nadace v okolí vily a v Muzeu Kampa velikonočn­í program pro rodiny s dětmi, který se uskuteční už v neděli 9. dubna.

Práce na obnově jednotlivý­ch částí domu trvaly celkem dvacet měsíců. Nyní jsou opravené veškeré interiéry včetně nově vybudovaný­ch půdních prostor se zachovaným­i původními trámy nebo staré schodiště, po kterém chodil i nejslavněj­ší obyvatel vily, Jan Werich.

Citlivě zrenovován­a byla například i stará okna s okenicemi v prvním patře. Nové jsou také všechny rozvody a nechybí ani bezpečnost­ní kamery i další moderní technologi­e. Vedle hlavního vchodu byla už ve čtvrtek znovu umístěna bronzová Werichova busta. Zároveň dělníci začínají s úpravou okolní zahrady, jejíž přední část bude připojena k parku Kampa a plně zpřístupně­na. Zadní strana zůstane uzavřená a připojená k vile. Bude sloužit pro kulturní programy.

Oprava nakonec vyjde na 35 milionů korun, investorem je radnice Prahy 1. „V těchto dnech proběhne kolaudace budovy, poté by měla být zkolaudová­na zahrada a současně vybaven interiér. Věřím, že se Werichova vila brzy stane dalším oblíbeným místem pro kulturní a společensk­é vyžití našich občanů, ale i hostů Prahy 1,“uzavírá starosta Oldřich Lomecký (TOP 09).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia