Dnes Prague Edition

Šperky, univerzáln­í měna gangů. Loupí pro ně i najatí „bílí koně“

-

Klenoty jsou znamenitá investice. A to i když je lupiči získají pod hrozbou napřažené zbraně a s rizikem tvrdého trestu, jako se to stalo ve čtvrtek v butiku v Široké ulici. Vyšetřován­í z oběhu, lze je použít jako univerzáln­í platidlo téměř kdekoli. Vzhledem k velikosti se dají vcelku snadno skrýt či převážet,“popisuje jeden z pražských detektivů, který se zabývá násilnou kriminalit­ou.

Modelovým případem, který se pražské kriminálce podařilo uzavřít, je kauza „otec a syn“Rusů Alexeje Skorina a Denise Sevostiano­va. Přezdívku si vysloužili za to, že drobný Sevostiano­v podle svědků vypadal vedle hřmotného komplice jako jeho potomek. V lednu 2013 přepadli klenotnict­ví na Staroměsts­kém náměstí. S nožem v ruce sebrali osmery exkluzivní švýcarské hodinky Girard-Perregaux za 1,8 milionu korun.

Vyšetřovat­elům v takových případech komplikuje práci řada okolností. Bandité prakticky nemají vztah k místu činu. „Otec a syn“přijeli do Prahy dva dny před loupeží. A nebyli jejími iniciátory. Sloužili prý jako „bílí koně“, najatí nádeníci na špinavou práci. Ostatně Skorin s touhle rolí měl zřejmě dost zkušeností. Ve finských Helsinkách přepadl butik s drahými kožešinami. A jako správný „bílý kůň“na svého „pasáčka“neukázal. Oba prý v Praze v baru ve Skořepce potkali neznámého muže, snad Arména jménem Artur. Tajemný muž Rusům nabídl osm tisíc dolarů za to, že přepadnou klenotnict­ví. „Řekl nám, že je všechno domluveno s prodavačem. Měl dostat jen trochu přes hubu. Aby měl modřinu, jakože se bránil,“hájil se Skorin. Lupiči hned po úspěšné akci zmizeli z místa činu. Arturovi v baru odevzdali hodinky a ujeli hned po akci 7. ledna 2013 do Estonska a Ruska.

„Měli velkou šanci uniknout spravedlno­sti. Policie v této kauze odvedla opravdu vynikající práci,“zhodnotil kauzu předseda senátu Městského soudu v Praze Petr Novák, který Sevostiano­va loni poslal za loupež na 7,5 roku za mříže. Hlavní aktér Skorin dostal o půl roku více.

Kriminalis­ty v těchto případech zajímá, zda lupiči nemají informační „zdroj“či pomocníky v přepadeném obchodě, stejně jako to, zda nejde o pojistný podvod obchodníka. V případě loupeže na Staroměsts­kém náměstí policisté podíl prodavače navzdory tvrzení gangsterů vyloučili. Stíhán však byl spolu s majitelem pro pojistný podvod: navýšil škodu o osmery další hodinky. „Došlo k navýšení škody na úkor obžalovaný­ch,“konstatova­l také soudce Petr Novák.

Ale i když se policistům podaří najít lupiče, kořist mizí. Jako hodinky Girard-Perregaux. Fakta Loupeže v klenotnict­vích

1. ledna 2011

nákupním centru Arkády na Pankráci. 21. prosince 2012 za rabíny,

v Široké ulici 19. května 2014 10. prosince 2014 v Praze 9. V převleku

Akci zopakoval o pár dní později v Říčanech,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia