Dnes Prague Edition

Planetáriu­m ukazuje obleky do vesmíru. I ty filmové

-

Do vesmíru! BUBENEČ Pražské planetáriu­m vystavuje vesmírné obleky. Součástí expozice jsou skutečné skafandry, tréninkové obleky, ale také filmové a fanouškovs­ké kostýmy. Výstava ve foyer planetária ve Stromovce začíná dnes a bude otevřena do 30. května.

Skafandr Sokol KV 2 se jako jediný z exponátů dostal do vesmíru, a to s kosmickou lodí Sojuz T-2. „Bezpečnost­ní skafandr se používá při všech kritických fázích letu – při startu, při přistání, nebo pokud se Sojuz připojuje k mezinárodn­í vesmírné stanici ISS,“popsal Šifner. Další vystavený skafandr Orlan–E je na rozdíl od typu Sokol, který má každý kosmonaut na míru, univerzáln­í. Patří k vybavení ISS. Tři hlavní exponáty zapůjčil ruský výrobce skafandrů NPO Zvezda. „Oslovili jsme i americké velvyslane­ctví, ale tam to nedopadlo. Amerických skafandrů je málo, už se rozpadají,“uvedl Šifner. (ČTK) PRAHA Z luxusního klenotnict­ví Boucheron Butique v Široké ulici si lupič ve čtvrtek večer odnesl skvosty až za 20 milionů korun a utekl. Není to poprvé. Blyštivé exkluzivní obchody na Starém Městě se staly terčem několikrát. Dostat za mříže členy mezinárodn­ího gangu vykradačů klenotnict­ví vyžaduje tvrdou policejní práci.

„Dosud neznámý pachatel pod pohrůžkou krátkou střelnou zbraní odcizil z prodejny šperky v hodnotě několika milionů korun,“popsala aktuální případ policejní mluvčí Andrea Zoulová. Gangster, který mluvil anglicky, zmizel. Potvrdil pravidlo, že drahé klenoty mají pro loupežníky setrvalou přitažlivo­st. „Neztrácí prakticky na hodnotě, ani když se na delší čas stáhnou

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia