Dnes Prague Edition

Případ Berdych. Důkaz břídilství, či naděje na obzoru?

-

Těžko hledat tenistu, který by byl snadnějším terčem posměchu. „Smrt, daně, Tomáš Berdych,“tweetovala ve čtvrtek americká reportérka Courtney Nguyen. Připomněla známý citát Benjamina Franklina o dvou jistotách v životě lidském. A přihodila jméno čahouna z Valmezu, který ve strhujícím čtvrtfinál­e Miami Open podlehl Rogeru Federerovi. Zase. Posedmé za sebou. Znovu v klíčové chvíli tváří v tvář jednomu z obávaných frajerů selhal. „Nezklamal.“Nevyužil dva mečboly a nakonec spáchal harakiri – partii uzavřel dvojchybou.

Christophe­r Clarey, koresponde­nt New York Times, o něm píše: „Narodil se do špatné éry. Bohužel by pro něj mnoho ér bylo špatných.“

Konání jedenatřic­etiletého ranaře spolehlivě rozděluje opravdové znalce i pavlačové experty.

Pro někoho je obdivuhodn­ým borcem s ladnými údery, který se šest let držel v Top 10 a dvakrát pomohl Česku k triumfu v Davis Cupu.

Jiní v něm vidí packala marně dychtícího po grandslamo­vé trofeji, jenž si šance na velká vítězství často sám ničí svou vratkou psychikou.

Že by těm druhým ještě mohl vytřít zrak, názorně předváděl v Key Biscayne, kde senzačně otáčel bitvu s rozjetým Federerem. Švýcar podával na vítězství – Berdych ho brejkl čistou hrou. Uctívaný idol měl mečbol – Berdych ho vymazal znamenitým druhým servisem.

Ocitl se v transu. Bez ohledu na stav, pokřikován­í Federerovi přejících diváků i věhlas soupeře odvážně tloukl do míčů, předvedl pár krásných volejů, vytříbený kraťas. Působil soustředěn­ě a sebevědomě. Kouč Goran Ivaniševič si v lóži musel šeptat: „To je přesně ono!“ A přece podlehl. Smrt, daně, Tomáš Berdych... I tentokrát lze jeho účinkování soudit úplně odlišnými způsoby.

Další kolaps. Další důkaz mentální křehkosti a neschopnos­ti dorazit favorita. Na Murrayho, Djokoviče, Federera, Wawrinku nebo Nadala už prostě nikdy mít nebude.

Anebo se dá ocenit kurážný výkon, jímž uvedl Federera do rozpaků. Nadějné představen­í, které naznačuje, že Ivaniševič­ův recept funguje. Že je ještě brzy lámat nad Berdychem hůl či jiné sportovní náčiní. Tohle je přece styl, jakým může zdolat i ty největší kapacity. Vždyť i švýcarský fenomén pravil, že ho spasila větší než malá dávka štěstí.

Ctěný čtenář nechť dle libosti vybere, do jaké skupiny se zařadí.

Za jedno však Berdych nepochybně zaslouží uznání. Utrpěl tolik palčivých porážek, tolik brutálních knokautů. A přece se do ringu stále vrací a rve se dál.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia