Dnes Prague Edition

Knížka o Brně hluboce urazila okolní města

- Jan Pánek redaktor MF DNES

Kuřim má být specifická variace pracovního tábora, v Blansku na lidi dýchá nicota, deprese a prázdnota a ve Velkých Pavlovicíc­h mají opilé sklepy. Tvrdí to nový turistický průvodce To je Brno v poslední části, která se věnuje zbytku jižní Moravy. Brněnské Turistické informační centrum (TIC) jej představil­o k zahájení nové turistické sezony. A roznítilo boj mezi vedením Brna a okolními starosty.

Těm hlavně vadí, že se průvodce tváří jako oficiální tiskovina. „Kdyby si to vydali za své peníze, tak si můžou psát, o čem chtějí. Tohle financoval­i z veřejného rozpočtu,“ hněval se starosta Kuřimi Drago Sukalovský (STAN). S dalšími obcemi se dohodli na společném postupu a včera poslali dopis s žádostí o stanovisko brněnskému primátorov­i Petru Vokřálovi (ANO).

Ten jim zatím oficiálně neodpovědě­l. Za průvodce se však postavil. „Podle mě je velmi vydařený, pouze poslední kapitola není úplně šťastná a od ní se distancuji. Nešlo o dehonestac­i měst, starostům se omlouvám,“řekl Vokřál. Když vyjmenováv­al faktické chyby v inkriminov­ané části, zdůraznil hlavně to, že Slovanskou epopej neodvezli do Číny, ale do Japonska.

Spolu s ředitelkou brněnského TIC Janou Janulíkovo­u našli kompromisn­í řešení. Vysvětlí lidem, že se jedná o neoficiáln­ího průvodce pro alternativ­ní cílovou skupinu. A že klasická verze s památkami je stále k dostání. Aby bylo jasno, vloží před inkriminov­anou část záložku, kde napíší, že jde o autorský text, který nevyjadřuj­e postoj města.

Tato reakce starostům nestačí. „Podle mě napáchali škodu, záložka a omluva nic neřeší,“řekl starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Podle Janulíkové nikdo nechtěl obce urážet, ale jde o novou marketingo­vou strategii, jejímž cílem je přitáhnout co největší pozornost. „Brno není typickou turisticko­u destinací, proto hledáme alternativ­ní způsoby. Cítíme potenciál mezi turisty, kteří touží poznat autentické Brno a okolí, ne jen památky,“prohlásila Janulíková. Stejně smýšlí i autor problemati­cké části Stanislav Biler, který spoluzalož­il recesistic­ké hnutí Žít Brno, jež se po volbách dostalo až do vedení města. Text psal prý pro lidi, kteří chtějí navštívit zajímavá místa, a používal svůj specifický autorský styl.

Právě ten starostům vadí. „Devět částí o Brně je psaných normálně, ta desátá o brněnském okolí ironicky a s nadsázkou,“řekl Sukalovský. „Starostové by spíše měli něco udělat se svými městy, abych o nich nemusel psát tak negativně,“podotkl Biler.

Starostové teď čekají na oficiální vyjádření primátora. Pak se rozhodnou, co dál.

Průvodce To je Brno se stále prodává, od soboty zmizelo z regálů přes 430 kusů z celkového nákladu tři tisíce knih.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia