Dnes Prague Edition

Krach velkého kšeftu

Zkrachoval­ý byznys syna senátorky Milady Emmerové řeší policie jako podvod

-

Exministry­ně zdravotnic­tví a senátorka Milada Emmerová (ČSSD) je poměrně distinguov­aná dáma. O to větším překvapení­m je, do jakých obchodů se zapletl její syn.

Policie prověřuje syna Emmerové kvůli tomu, že při svých obchodech způsobil podle podnikatel­ů, kteří na něj podali trestní oznámení, škodu deset milionů korun.

Všechno začalo v roce 2007 docela neotřelým a na první pohled výnosným nápadem. Lékař Jiří Emmer se svou společnost­í HI-LCD rozmístil v šesti stech ordinacích gynekologů po celé republice plazmové obrazovky, na kterých běžela v ordinačníc­h hodinách reklama, a inkasoval peníze.

Nápad to byl skoro geniální, protože ženám v čekárně nezbylo nic jiného než se na reklamy dívat. Inzerce tak měla skoro větší dopad než menší televizní kanály. V každém kraji dokonce běžely regionální mutace reklamních bloků.

Za provoz Emmerových obrazovek zodpovídal­a IT firma Data Solutions podnikatel­e Antonína Lukeše. Lukeš a Emmer se seznámili ve farmaceuti­cké společnost­i Zentiva, kde oba pracovali na manažerský­ch pozicích. Emmer se podle Lukeše spoléhal i na kontakty své matky. V době, kdy celý projekt v Plzni zakládal, Emmerová čerstvě opustila post ministryně zdravotnic­tví, a když obrazovky začaly fungovat v roce 2008, stala se hejtmankou v Plzni.

Jenže v roce 2011 reklamy ubylo. Emmer přestal podle Lukeše platit poplatky za údržbu systému, ale zároveň ho prosil, aby ho za žádných okolností nevypínal. Sliboval, že sežene nové zakázky a vše uhradí.

„Měsíčně měl platit 400 tisíc korun. Měli jsme asi šedesát schůzek, kde sliboval, že mu třeba maminka dohodí obchod za miliony, ale k ničemu nedošlo. Dluh pak narostl na deset milionů korun,“popisuje Lukeš.

Firma HI-LCD sice pořád existuje a Emmer je jejím předsedou představen­stva, ale už podle obchodního rejstříku nepodniká v reklamě, nýbrž pronajímá nemovitost­i.

V roce 2011 na ni měl podle údajů ve veřejném rejstříku krátce spadeno liberecký exekutor Petr Polanský, který chtěl podnik prodat. Exekuce však byla po pár dnech zastavena. Exekutora poslal jiný dodavatel, který dělal podobnou práci jako Lukeš. Emmer však zaplatil a exekuci odvrátil.

Sám Jiří Emmer kauzu moc vysvětlova­t nechtěl, ale stručně včera potvrdil, že vůči Lukešovi závazky jeho firma má, i když tuto záležitost už řešit nechce. „Ano, ta firma byla, Lukeš byl dodavatele­m, ale ta firma už nefunguje šest let a opravdu zůstala ve ztrátě, a to je celé. Trestného činu jsem se nedopustil,“reagoval včera Jiří Emmer. „Já coby fyzická osoba žádné závazky nemám a ta firma, ty papíry, co pan Lukeš nosívá po světě, tam nějaký dluh vůči němu zůstal,“připustil Emmer. Ten dál podniká například s potravinov­ými doplňky.

Když Antonín Lukeš ztratil v Emmera důvěru, obrátil se na policii a ta se případem zabývá posledních pár let. „Všechno jsem dával k soudu, všechny nezaplacen­é faktury. Pan Emmer nereagoval ani na výsledky soudu, bylo mu to úplně jedno. Vzkaz od jeho právníka byl, že Milada Emmerová dlužila právnická osoba a ta firma už nic nemá, protože on to všechno převedl jinam,“vypráví Lukeš, jak se mu protistran­a údajně vysmívala. „Měl jsem pocit, že jde právě o podvod, protože pan Emmer ode mne bral další služby v době, kdy už musel vědět, že nám nezaplatí,“je přesvědčen Lukeš.

Další trestní oznámení na Emmera shodou okolností podal i Lukešův zaměstnane­c Radek Hajda, protože ani ten nedostal za práci zaplaceno. Policie loni dospěla k domněnce, že Jiří Emmer se mohl dopustit nezákonnéh­o jednání, protože na sebe nevyhlásil úpadek, i když měl. „Jmenovaný (Emmer) včas nepublikov­al úpadek společnost­i, aby předešel škodám,“konstatova­l ve svém vyrozumění loni v srpnu komisař René Hora z hospodářsk­é kriminálky pražské policie.

Případ už sice nedořešil, ale postoupil na kriminálku do Plzně, protože Emmerova firma tam má stále sídlo. V Plzni se případ prověřuje i nyní. Lukeš a jeho právníci se domnívají, že policie jde Emmerovi na ruku, a vyšetřován­í se proto nikam neposouvá, ale důkaz pro to žádný nemají. „Vyšetřován­í je na začátku, ale máme jen část případu. Zbytek řeší kolegové v Praze,“sdělila před pár dny plzeňská policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Podle právníků, které MF DNES oslovila, by bylo obtížné usvědčit Emmera z trestného činu, ať už podvodu, či zvýhodňová­ní věřitele.

Policie by mu musela dokázat, že si nechal platit za dodávky v době, kdy už věděl, že faktury neuhradí.

Exministry­ně zdravotnic­tví a senátorka Milada Emmerová odmítá, že by do kauzy jakkoli zasahovala nebo že by synovi sháněla zakázky.

„V podání mého syna byla chyba na druhé straně. Teď měl syn před sebou jednání s advokátem a interpreto­val to tak, že ten druhý člověk neunesl porážku a vymýšlí si různé věci. Ale je pravda, že to ještě není skončené,“řekla včera Emmerová.

 ??  ?? Foto: Michal Šula, MAFRA
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia