Dnes Prague Edition

Žena tajila HIV. Spala s více muži, aby měla kde bydlet

-

HRADEC KRÁLOVÉ V patnácti letech se na útěku z výchovného ústavu dnes čtyřiadvac­etiletá Alžběta Dzurková zřejmě po vpíchnutí drogy nakazila virem HIV a virovou hepatitido­u typu C, o nákaze podle obžaloby věděla, přesto měla sex s několika muži. Nemoc jim ale zatajila. Teď za to ženě hrozí až dvanáct let za mřížemi za pokus o těžké ublížení na zdraví a šíření nakažlivé choroby.

„Měla sexuální nechráněné styky s více muži, přestože bezpečně věděla od roku 2008, že je nositelkou viru HIV a žloutenky typu C. Nikoho nenakazila, proto je ten trestný čin ve fázi pokusu,“uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

V několika českých městech spala v posledních více než dvou letech postupně celkem s pěti muži. Se třemi z nich žila, s dalšími dvěma měla příležitos­tný sex, když žila jako bezdomovky­ně. „Jestli měla sex ještě s někým, nevíme. Nikdo další se zatím nepřihlási­l. Obžalovaná prostitutk­ou nebyla,“uvedla Faltusová.

„S Rastislave­m B. jsem bydlela a od počátku věděl, že mám HIV a žloutenku. Ano, souložila jsem s ním s ochranou i bez ní,“tvrdila Krajskému soudu v Hradci Králové. Přiznala, že dalším čtyřem mužům o nákaze vůbec neřekla. Zákon přitom nakaženým přikazuje sexuální partnery předem o nemoci informovat a dodržovat zásady bezpečného sexu.

„Cítila jsem se zdravě, myslela jsem, že to dopadne dobře,“vysvětlila žena u soudu, proč svým partnerům o nemoci neřekla. „Motivem možná byla snaha zabezpečit si bydlení. Nemá totiž trvalé zázemí a bydlí u svých partnerů, kterým samozřejmě onemocnění nepřiznala,“uvedla žalobkyně.

I když je v případě Dzurkové nízká virová nálož, tedy množství viru v krvi, neznamená to, že nemůže partnery nakazit. „To ale nebrání tomu, aby k přenosu viru došlo. Jednou je nositelkou viru, a byť má nízkou virovou nálož, tak může k přenosu dojít,“uvedla Faltusová. Dzurková byla už v minulosti za podobnou trestnou činnost stíhána. Nyní je ve vazbě.—

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia