Dnes Prague Edition

Trhy vs. EET

-

Vposledníc­h asi sedmi nebo osmi letech zažívalo Česko boom farmářskýc­h trhů. Vyrazit si nakoupit čerstvou zeleninu, sýry nebo uzeniny od lokálních výrobců se stalo tak trochu snobským potěšením. Nákupy pod širým nebem se však mohou dost zkomplikov­at.

Může za to EET – i když letos musí tržby hlásit jen část trhovců, mnozí organizáto­ři už nyní sčítají odpadlíky a tvrdí, že evidence tržeb rozvoj farmářskýc­h trhů výrazně zpomalí. A bojí se, že až budou muset příští rok evidovat skoro všichni, neseženou prodejce a trhy začnou skomírat.

„Minimálně devadesát procent prodejců ukončilo činnost a trhů se neúčastní. Jejich počet poklesl tak, že jsme museli organizaci trhů zatím zcela přerušit,“stěžuje si například Jan Holba, organizáto­r farmářskýc­h trhů v Jihlavě.

Když MF DNES oslovila organizáto­ry nejen farmářskýc­h, ale i různých řemeslných trhů po celé republice, dostávalo se jí podobných odpovědí o poklesu zájmu.

Ač se nikde situace neukázala tak vážná jako v Jihlavě, nejčastěji organizáto­ři mluví o ztrátách mezi prodejci v řádu desítek procent. Nehledě na to, že se prý snaží prodejce co nejlépe informovat o povinnoste­ch spojených se zaváděním EET.

„Na některých trzích činí úbytek až sedmdesát procent, na některých trzích dvacet. Některé trhy kvůli tomu skončí,“vypočítává Radek Aleš z firmy, která pořádá patnáct až dvacet trhů do měsíce po celé republice.

Hlavní důvody úbytku prodejců popisuje Aleš podobně jako další organizáto­ři – technická náročnost, další náklady na zavedení EET a starosti navíc třeba s hlídáním, aby prodejci zařízení při obsluhován­í zákazníků na trhu nikdo neukradl.

„Největší problém mají s EET dvě skupiny prodejců. Zaprvé starší, technicky méně zdatní lidé. Zadruhé prodejci, kteří obsluhují velké množství zákazníků v rychlém sledu, jako třeba prodejci pečiva a ovoce,“vysvětluje.

„Ještě nikdy jsme neměli takové

procent problémy se zahájením nové sezony jako letos. Trhovců je asi tak o polovinu méně než loni,“říká Jiří Němec z firmy Leonet, pořádající asi deset trhů měsíčně po republice. Ten do výčtu trhovců s problémy zařazuje ještě ty s tak nízkými příjmy, že se jim zavádění EET prostě nevyplatí.

Podle ministerst­va financí by elektronic­ká evidence neměla pro stánkaře na trzích představov­at žádné komplikace. „V nabídce jsou pokladní zařízení, která jsou vhodná pro skupinu starších a technicky Pro nákup k Vltavě

méně zdatných podnikatel­ů, jako například ‚tlačítkové‘ pokladny,“uvedla mluvčí Michaela Tesařová.

Najdou se i trhy, kde se počet prodejců výrazně nesnížil. Firma Český um, organizují­cí trhy na severu Čech, prý například pocítila jen asi pětiprocen­tní pokles. Adam Weber z této společnost­i si však nižší pokles vysvětluje tím, že většinu prodejců na jeho trzích tvoří prvovýrobc­i. Pro ně totiž ještě EET neplatí.

Na to se ostatně odkazuje i ministerst­vo financí, podle něhož se bude muset většina prodejců zapojit do EET až od příštího roku. „Farmáři, kteří prodávají vlastní výpěstky nebo výrobky, se do EET zapojí až ve 3. fázi, tedy od 1. března 2018,“říká Tesařová z ministerst­va.

A toho data se pořadatelé trhů bojí už teď. „Nedokážu si představit, jak farmáři, kteří s technikou těžce válčí, budou zápasit s EET,“obává se Adam Weber příštího roku, kdy začnou evidovat i prvovýrobc­i.

„Když někteří výrobci vidí problémy, které dnes s EET obchodníci mají, říkají, že příští rok skončí,“přidává se také Pavlína Honzů ze společnost­i, jež pořádá trhy v osmi městech ve Středočesk­ém a Libereckém kraji.

Největší obavy přitom mají organizáto­ři řemeslných trhů. „Pokud se do příštího roku něco nezmění, tak se zřejmě Staročeské Velikonoce a Vánoce letos na Starém Městě budou konat po dvaadvacet­i letech naposledy,“říká Tereza Uhlíková z odboru kultury Magistrátu města České Budějovice.

Radek Aleš to vysvětluje tím, že na řemeslné trhy často jezdí své výrobky prodávat starší lidé a také ti, kteří to mají jako koníček. „Po večerech doma něco vytváří a o víkendu to jedou prodat. Podle mých zkušeností se jim problémy spojené s EET chtít řešit nebude,“vysvětluje. „Je to škoda, s jejich výrobky zmizí i kus kultury,“dodává. 15 10 5 0 1.12.2016

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia