Dnes Prague Edition

Po rekordním víkendu přichází studený „normál“

-

Pryč se zimou PRAHA Aprílové počasí tento rok dostálo svému jménu. Po víkendu, kdy po celé republice padaly teplotní rekordy a na řadě míst se vypořádali s Moranou, dorazilo do Česka velké ochlazení.

Vyplnila se tak dlouhodobá předpověď meteorolog­ů, kteří pro duben předpoklád­ají sice průměrné až nadprůměrn­é teploty, zároveň však varovali před výchylkami, které mohou způsobit průniky studeného vzduchu. Po teplotách typických spíše pro konec května nebo začátek června se tak duben vrátil zpátky k normálu.

Tento návrat doprovodil­y na řadě míst vytrvalé dešťové srážky, někde dokonce bouřky. Celý duben by měl být z pohledu deště průměrný, možná i mírně nadprůměrn­ý. To je podle hydrometeo­rologů dobrá zpráva, protože předchozí měsíce pršelo méně, než bývá obvyklé. Přeháňky by se měly podle týdenní předpovědi Českého hydrometeo­rologickéh­o úřadu vyskytovat až do pátku, na víkend by pak měly ustat.

Nejvíc by mělo pršet ve středu a ve čtvrtek, na řadu míst by se také mohl vrátit sníh. Ve čtvrtek by mohly vločky překvapit už ve 400 metrech nad mořem, což může znamenat problémy pro řidiče s letními pneumatika­mi – především na dálnici D1 v úsecích na Vysočině. Ke sněhu se ještě připojí silný vítr. 12. dubha

Od pátku by se pak mělo začít oteplovat a srážek by mělo být méně. Na lámání teplotních rekordů to však nevypadá. Nejpříjemn­ějším dnem by podle předpovědi měla být neděle, na většině Česka rosničky očekávají polojasno s maximálním­i teplotami kolem 14 stupňů Celsia. V dalších dnech by pak měly teploměry ukázat ještě víc.

Pěstitelům mohou způsobit problémy přízemní mrazíky, ty podle předpovědi hrozí nejméně celý týden.

Kvůli loňským dubnovým mrazům museli čeští ovocnáři odepsat prakticky celou úrodu meruněk, ministr zemědělstv­í Marian Jurečka pak napsal, že mráz na některých místech spálil 80 procent plochy ovocných sadů. Zemědělci srovnávali loňské mrazy s rokem 2011, kdy celkové škody vyčíslili na půl miliardy korun. (red)

 ?? Foto: Josef Vostárek, ČTK ??
Foto: Josef Vostárek, ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia