Dnes Prague Edition

Vyhořelý palác nahradí kopie

Zničené křídlo Průmyslové­ho paláce dostaví Praha za pět let, během prací celý objekt uzavře

-

PRAHA Replika, nebo moderní řešení? Radní Prahy se v otázce nové podoby požárem zničeného křídla Průmyslové­ho paláce v Holešovicí­ch nakonec rozhodli pro obnovu původní podoby. Pražané si ale ještě budou muset počkat minimálně pět let, než nová část památkově chráněného objektu vznikne, navíc pro ně bude palác na dva až tři roky uzavřen.

Jen projekční práce a získání všech potřebných povolení budou trvat patnáct měsíců. Následně začne město vybírat stavební firmu, která práce provede. Pokud se proti výsledkům výběrového řízení nikdo neodvolá, začne i samotná přestavba, která podle odhadů může trvat dva až tři roky. „Když vše půjde dobře, otevře se levé křídlo v roce 2022,“věří radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalic­e).

Vnitřní prostory by měly být po dokončení plné moderních technologi­í a vyhovovat současným požadavkům pro pořádání veletrhů, kongresů a dalších akcí. Nově vzniknou výtahy do podsklepen­ých prostor, kam budou zajíždět kamiony, výrazně se tak urychlí stěhování a přípravy událostí. Zároveň bude možné uspořádat až tři akce najednou díky speciálně odhlučněný­m stěnám, které prostor oddělí.

Praha nechce na projektu příliš šetřit, tomu odpovídá i rozpočet, který by mohl překročit jednu miliardu korun. Finální podobu i přesný cenový odhad ale navrhnou teprve architekti, které minulý pátek vybral magistrát ve výběrovém řízení na projektové práce. „Chceme, aby vznikl nejlepší výstavní prostor v Praze, peníze na to máme. Na druhou stranu nebudeme dělat zbytečnost­i,“říká Wolf s tím, že Praha má na obnovu celého areálu Výstaviště připraveny tři miliardy korun.

Než bude Průmyslový palác definitivn­ě dostaven, musí magistrát vyřešit, v jakých podmínkách budou prozatím fungovat desítky veletrhů a dalších společensk­ých akcí, které jsou každoročně pro město velmi ziskové. Na místě po vyhořelém levém křídle totiž dosud stojí stan, který je už ve velmi špatném technickém stavu.

Radní proto loni v listopadu schválili architekto­nickou soutěž na dočasnou stavbu za 200 až Fakta Jaké další změny čekají holešovick­é Výstaviště

griloviště biotopu. Maroldova Křižíkovy Lapidária. Přesun ke Stromovce třemi branami. divadla Spirála velké sportovní haly.

znovu opraveny.

300 milionů korun, která by stan nahradila. „Uvažovali jsme o tom, že by tam vzniklo na pět až deset let něco hodnotnějš­ího, nicméně po diskusi jsme od toho nakonec ustoupili,“říká radní Prahy pro oblast majetku Karel Grabein Procházka (ANO). Důvodem podle něj byla skutečnost, že by administra­tivní přípravy zabraly příliš mnoho času. Navíc se proti záměru stavěli památkáři a opozice, která se obávala, že se z drahého provizoria stane stavba trvalá.

Místo nákladného řešení nakonec vznikne během pár měsíců pouze lehká montovaná hala, která bude výrazně levnější a město vyjde zhruba na 60 milionů korun. „Už máme určité představy, jaké by měla mít parametry a kde ji získat. Konkrétní scénář budeme mít během dvou týdnů, určitě ale během letošního roku začne fungovat,“slibuje radní Procházka.

Sloužit bude nejen do doby, než začne samotná dostavba levého křídla. Poté bude rozmontová­na a přesunuta v rámci areálu do spodní části Výstaviště, kde bude připojena ke Křižíkovým pavilonům. Zde následně vznikne náhradní prostor pro pořádání veletrhů, protože během stavebních prací bude uzavřen celý Průmyslový palác. Teprve až po úplném dokončení hlavní město montovanou halu prodá nebo ji využije pro jiné účely. Pokud ale bude sloužit na Výstavišti aspoň čtyři roky, měla by se počáteční investice Praze vrátit.

Letos na podzim uplyne už devět let od chvíle, kdy levé křídlo secesního Průmyslové­ho paláce shořelo. Podle závěrů vyšetřován­í byl příčinou požáru zapnutý elektrický vařič nacházejíc­í se v jednom ze stánků vystavovat­elů, na kterém byly umístěny hořlavé předměty. Pražští hasiči tehdy odhadli škodu na 500 milionů až jednu miliardu korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia