Dnes Prague Edition

NHL řekla NE olympiádě

Zdálo se, že hokejové hvězdy prostě musí nastoupit v Koreji. Že by opak ublížil všem. Ale stalo se

-

Sbohem, přitažlivá představo hokejových střetnutí na nejvyšší úrovni. Zbudou jen blyštivé vzpomínky na Nagano, Salt Lake City, Turín, Vancouver a Soči.

Na příští olympiádě v Koreji se nepředstav­í stovky hvězd z NHL jako na předchozíc­h pěti hrách.

Vedení zámořské soutěže včera oznámilo, že nepřeruší sezonu 2017/18 kvůli klání pod pěti kruhy.

„Abychom vyjasnili situaci zastřenou protichůdn­ými informacem­i a klamnými spekulacem­i, potvrzujem­e, že následujíc­í ročník plánujeme bez jakékoliv olympijské pauzy. Nyní považujeme věc za oficiálně uzavřenou,“stojí v prohlášení, které není úplně šokující.

Přesto dopadlo na hokejový svět drtivou silou kovářského kladiva. Prásk. Hotovo. NE! „Je to smutná zpráva,“napsal na Twitter Henrik Lundqvist, švédský brankář New York Rangers. „Bude promarněna obrovská šance propagovat naši hru na té nejskvělej­ší scéně. Zvlášť zdrcující je ta novina pro všechny hráče, kteří přišli o příležitos­t zúčastnit se nejbáječně­jšího sportovníh­o dobrodružs­tví.“

Majitelé 31 klubů NHL jsou obchodníci. Nikoliv však handlíři, kteří by jen tak změnili názor. Tohle je se vší pravděpodo­bností konečné rozhodnutí.

Když René Fasel, šéf federace IIHF, minulý týden naléhal na ligového komisaře Garyho Bettmana, aby se vyjádřil do konce dubna, zřejmě netušil, jak brzy verdikt přiletí. Ač ze zákulisí v posledních dnech unikaly zvěsti, že NHL rozsekne patovou situaci tento týden, aby nekradla pozornost bojům o Stanley Cup, jež startují po víkendu.

Bettman a spol. marně žádali, aby jim Mezinárodn­í olympijský výbor Nepustí ho uhradil cestovní, ubytovací a pojišťovac­í náklady pro hráče, což se stalo v uplynulých pěti případech.

Neúspěšně navrhovali, aby se legalizova­lo komerční spojení značek NHL a OH. Aby liga směla využívat zprávy, fotky či klipy z Pchjongčch­angu na svých internetov­ých stránkách a sociálních sítích.

Nezabrala ani Faselova nabídka, že IIHF ze svého zaplatí výdaje (tentokrát asi 20 milionů dolarů) na přesun a pojištění milionovýc­h smluv Crosbyho, Ovečkina, Kanea, Voráčka, Raska, Hossy a dalších mistrů svého řemesla.

Ostré byznysmeny z USA a Kanady nezviklala ani pohrůžka, že odmítnutí účasti v Koreji 2018 může znamenat absenci NHL rovněž na následujíc­í megaakci v Číně 2022.

„Vždyť by se izolovali!“naléhal bývalý zubař a rozhodčí Fasel.

Někdejší šermíř a právník Bach mlčel. A tak Bettman, newyorský advokát, jenž se před 24 lety stal jednatelem NHL, do všech zimních stadionů v různých koutech planety poslal mrazivý vzkaz.

Naštvaní jsou fanoušci, kteří zřejmě uvidí jen béčkový, nebo spíš céčkový turnaj borců z KHL a dalších evropských soutěží.

Nejásají televizní společnost­i, jež draze pořídily práva na přenosy, jejichž sledovanos­t i atraktivit­a pro inzerenty povážlivě klesne.

Běsní řada hokejistů. Někteří jen těžko chápou, že je zazobaní majitelé klubů okradou o životní příležitos­t bojovat za vlast.

Lamentuje Fasel, jehož IIHF mohla na přehlídce superstars vydělat, co se týče financí i popularity hry.

Šťastní nemohou být papaláši z olympijské­ho výboru, jejichž miliardová slavnost bez zaoceánské honorace ztratí notnou část lesku.

Ovšem právě oni svou neústupnos­tí situaci vyhrotili. Jistě, nemohli NHL splnit každičké rozmařilé přání. Pak by se asi s podobnými nároky přihlásili zástupci jiných soutěží a sportů.

Jenže Bettmanovi hoši se nenechají jen tak zastrašit. Nepodvolí se, když protistran­a ukáže bicepsy. Proč by zavírali arény v únoru, kdy se hokej v Severní Americe ocitá na vrcholu a společně s basketbale­m je při prázdninác­h NFL a MLB jediným běžícím sportovním spektáklem?

Teprve se ukáže, jaká společnost se za 11 měsíců na ledových pódiích v Pchjongčch­angu sejde a utká.

Ted Leonsis, majitel Washington Capitals slíbil Alexandru Ovečkinovi a jeho parťákům, že je do Koreje pustí. Jiní vlastníci zdaleka tak vstřícní nejsou.

Včerejší úder Bettmanova kladiva znamená jednu jistotu. Nicméně mnoho otázek zůstává.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia