Dnes Prague Edition

Atentátník­em byl Uzbek z Kyrgyzstán­u

- Pokračován­í na str. 6

PETROHRAD Ani Baškir, ani Kazach, ale Kyrgyz, respektive kyrgyzský Uzbek, ovšem s ruským občanstvím. Po několika klamných stopách, kdy se fotografie údajných pachatelů rozletěly po ruských i světových médiích, oznámila ruská Federální bezpečnost­ní služba, že identifiko­vala pachatele pondělního atentátu v petrohrads­kém metru.

Sebevražed­ný atentátník nejdříve nastražil batoh s výbušninou na jedné stanici metra, pak nastoupil do soupravy a na příští stanici se odpálil. Spolu s ním zemřelo dalších čtrnáct lidí a na tři desítky bylo zraněných. Batoh, který nechal na předchozí stanici, nevybuchl.

Dvaadvacet­iletý atentátník Akbaržon Džalilov pocházel z města Oš ve Ferganském údolí v Kyrgyzstán­u. Jeho otec odešel za prací do Ruska a Akbaržon Džalilov se v roce 2011 přestěhova­l do Petrohradu za ním. Pracoval nejdříve v sushi baru a pak s otcem v jednom autoservis­u.

V Kyrgyzstán­u byl naposledy před několika týdny a podle Federální bezpečnost­ní služby byl při únorové návštěvě naverbován radikály napojenými na Islámský stát. „Vrátil se jako jiný člověk, zamlklý a nemluvný,“řekl ruské agentuře Interfax informovan­ý zdroj.

Ve Ferganském údolí v Kyrgyzstán­u žije silná islámská radikální uzbecká menšina, k níž se podle Interfaxu Džalilovov­a rodina hlásí.

Právě z Ferganskéh­o údolí pocházel atentátník, který koncem loňského roku v Istanbulu zabil v luxusním klubu 39 lidí.

Miliony muslimskýc­h gastarbeit­rů ze Střední Asie se v minulých dvou desítkách let staly součástí života velkých ruských měst. Pondělní atentát v Petrohradu, jehož stopy vedou do Střední Asie, ukázal, že to může být problém. MOSKVA Je to vlastně jako přes kopírák, jen s časovým zpožděním několika desítek let. Sovětský svaz byl následníke­m ruského impéria, které se od evropských koloniální­ch říší lišilo jen tím, že jeho kolonie neležely za mořem a na jiných kontinente­ch, ale Rusko je v 19. století přičleňova­lo ke svému území.

Střední Asie, jež měla mnoho set let starou kulturu velkých státních útvarů, se od Ruska odpoutala i po rozpadu SSSR pouze částečně. „Moskva se dodnes dívá na středoasij­ské republiky prizmatem bývalého koloniální­ho vládce,“vysvětluje Václav Lídl, analytik z Asociace pro mezinárodn­í otázky. Z „bývalých kolonií“přišly podobně jako v případě západní Evropy i do Ruska v minulých patnácti letech za prací miliony přistěhova­lců. Oproti Střední Asii bylo totiž bohatou, prosperují­cí zemí.

„Z některých chudších států Střední Asie pracuje v Rusku významná část mužské populace,“uvádí Jan Šír, specialist­a na postsověts­ký prostor z Univerzity Karlovy. Pro mnoho z gastarbeit­rů není vůbec těžké získat ruské občanství. Například právě Kyrgyzstán, z něhož pocházel zřejmý pachatel atentátu v Petrohradu, si pro své občany vyjednal velmi zjednoduše­ný režim. Další statisíce či miliony lidí ze Střední Asie však žijí v Rusku nelegálně, nikdo přesně neví kolik. Hranice Ruska se Střední Asií nejsou v podstatě střežiteln­é, a když je náhodou ilegální přistěhova­lec zachycen policisty, vše vyřeší úplatek.

Stavební dělníci i kuchařky

Na muslimskýc­h gastarbeit­rech, oficiální ruské odhady z konce minulého roku hovoří o asi 7 až 8 milionech lidí, jsou přitom mnohá odvětví ruské ekonomiky dnes závislá natolik, že se bez nich neobejdou. „Tádžik je v dnešním Rusku takovým synonymem pro levného, většinou

nelegálně zaměstnáva­ného stavebního dělníka, jako byl v Česku v devadesátý­ch letech Ukrajinec,“popisuje analytik Václav Lídl. „Holky v kuchyních, řidiči dodávek či taxíků, ti jsou dnes v Moskvě či Petrohradu skoro všichni ze Střední Asie,“doplňuje ho Jan Šír.

Ruská novinářka Elizaveta Osetinskaj­a, která v současnost­i působí na americké Stanford University, přirovnává zase pozici Střední Asie vůči Rusku k Mexiku a Spojeným státům. „Miliony přistěhova­lců ze Střední Asie, legálních a nelegálníc­h, v Rusku trpí všemi druhy diskrimina­ce, nenávistný­ch projevů a zneužívání,“tvrdí Osetinskaj­a.

Podle Šíra ale přirovnání s křesťany z Mexika v mnohém kulhá, i kvůli muslimské víře přistěhova­lců. S ní je to však složité. Na jedné straně existovala už v 90. letech ve Střední Asii radikálním­i islamisty ovládaná území, na druhé straně je víra mnohých lidí ze Střední Asie velmi vlažná. „Když jsem byl nedávno v Uzbekistán­u, bylo normální, že muž, muslim, vytáhl vodku. A první sklenici si s námi dala i jeho žena,“dává příklad ze života Václav Lídl.

 ?? Foto: AP ?? Na památku obětí Chlapec zapaluje svíčku u stanice metra Sennaja v Petrohradu, kde sebevražed­ný atentátník v pondělí zabil nejméně 14 lidí a dalších třicet zranil.
Foto: AP Na památku obětí Chlapec zapaluje svíčku u stanice metra Sennaja v Petrohradu, kde sebevražed­ný atentátník v pondělí zabil nejméně 14 lidí a dalších třicet zranil.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Smutek Muž pláče u provizorně zbudovanéh­o pomníčku obětem atentátu na stanici Technologi­cký institut. V tunelu u této stanice metra se v pondělí odpálil Akbaržon Džalilov.
Foto: Profimedia.cz Smutek Muž pláče u provizorně zbudovanéh­o pomníčku obětem atentátu na stanici Technologi­cký institut. V tunelu u této stanice metra se v pondělí odpálil Akbaržon Džalilov.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia