Dnes Prague Edition

Průzkum pro MF DNES: firmy budou zvyšovat ceny výrobků

Vyšší ceny nás čekají v restaurací­ch i při ubytování. Pak se růst přelije i do dalších služeb

- Martin Petříček redaktor MF DNES

PRAHA Za peníze, které se letos objeví na výplatních páskách navíc, si toho lidé o moc víc nepořídí. Po letech, kdy se ceny moc neměnily, se firmy chystají výrazněji zdražovat. Více než dvě pětiny tuzemských firem hodlají letos zvedat ceny svých výrobků nebo služeb.

Vyplývá to z exkluzivní­ho průzkumu ČSOB pro MF DNES.

Téměř čtvrtina firem plánuje dokonce zdražit o více než pět procent. Jako hlavní důvod přitom uvádějí rychle rostoucí náklady včetně výdajů na mzdy. Více než čtvrtina podnikatel­ů zdůvodňuje zdražení také dražšími energiemi a pohonnými hmotami či náklady spojenými s elektronic­kou evidencí tržeb. A řada z nich říká, že si to díky příznivé poptávce prostě může dovolit.

„Pokud rostou vstupy, pak není jiné cesty než zdražovat. U průmyslový­ch firem pozorujeme v mnoha odvětvích jasný trend navyšování cen surovin a materiálů,“říká šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

V dalším kole ale budou – díky rekordně nízké nezaměstna­nosti – firmy nuceny přidávat. „Povede to k růstu mzdových tlaků ze strany zaměstnanc­ů, kteří nebudou spokojeni s klesající kupní silou,“říká hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka. Loni si zaměstnanc­i po odečtení inflace polepšili v průměru o 2,8 procenta. — Martin Petříček

Doby, kdy se ceny příliš nehýbaly, definitivn­ě skončily. Plných 42 procent firem hodlá během následujíc­ího roku zvednout ceny svých výrobků a služeb. Téměř čtvrtina dokonce o více než pět procent. Pouze tři procenta firem mají v plánu zlevňovat. Vyplývá to z průzkumu, který provedla ČSOB exkluzivně pro MF DNES mezi pětistovko­u malých a středních podniků.

Nejvyšší cenový šok zažijí lidé nejspíš v restaurací­ch a při hledání ubytování, zvýšení cen totiž chystá více než polovina (52 procent) hoteliérů a hospodskýc­h. O více než pět procent hodlá zdražit 38 procent z nich.

Ve velkoobcho­dě a maloobchod­ě se chystá upravovat cenovky směrem nahoru 47 procent firem, zhruba pětina o více než pět procent.

Tento trend odrážejí i očekávání expertů. „Rychlejší růst cen nadále předpoklád­áme u potravin. A také u bydlení, kam patří nejenom vyšší nájemné reagující na boom realitního trhu, ale i energie s bydlením spojené. Nestabilní budou také ceny pohonných hmot,“říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Těžiště nárůstu cen se postupně bude přesouvat od zboží ke službám. „Na ceny zboží budou působit dozvuky zdražení ropy a ostatních komodit. Ceny služeb půjdou postupně nahoru v důsledku poptávkový­ch tlaků v české ekonomice,“dodává hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek.

Jako hlavní důvod pro plánované

zdražení uvedly tři čtvrtiny firem rostoucí ceny vstupů, a to včetně mzdových nákladů. Loni stoupla nominální mzda v průměru o 4,2 procenta, podle analytiků se letošní vzestup výdělků může přiblížit až k pěti procentům. Ale právě rostoucí ceny ukousnou z tohoto růstu mezd větší část než loni.

Mimo jiné i proto, že lidé podléhají „peněžní iluzi“. „Vnímají mnohem citlivěji čísla na výplatnici než obecný růst cen v ekonomice. Často jim stačí ke štěstí nominální růst mezd a ani si přitom nepovšimno­u, že reálně roste jejich příjem méně kvůli rychlejší inflaci,“říká hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Mezi dalšími důvody pro zdražení podle průzkumu jsou, i když už v mnohem menší míře, také vyšší ceny energií a pohonných hmot. Zavedení elektronic­ké evidence tržeb uvedlo jako impulz ke zdražování 26 procent podniků. Častěji ho zmiňovali podnikatel­é, kteří se orientují na koncové zákazníky, ale ani v této skupině nepřesáhl podíl těch, kteří kvůli EET budou zdražovat, jednu třetinu.

Mezi dotazovaný­mi byli nicméně i ti, kterých se nová povinnost hlásit tržby dotkne až v dalších fázích během příštího roku.

Zhruba čtvrtina podnikatel­ů zdraží prostě proto, že jim to dovoluje situace, tedy příznivá poptávka po jejich produkci. Lidé mají o něco

více peněz a nebojí se utrácet, jak ukazují statistiky o rostoucích tržbách v maloobchod­ě. Tomu napomohl i pokles lidí bez práce.

Z průzkumu také plyne, že zdražovat se chystají nejprve firmy, až ve druhém sledu živnostníc­i. Zatímco mezi živnostník­y plánuje zdražení 35 procent, u firem je to 45 procent. A to podle ekonomů platí obecně. „Růst cen čekejme primárně spíše u větších firem. Menší firmy však nakonec budou muset reagovat a zdražit také,“říká Kovanda. Záleží zejména na konkurenci v daném sektoru.

Velké firmy budou navíc muset také pružněji reagovat na požadavky zaměstnanc­ů, co se týče mezd. „A firmy budou muset zvyšovat ceny svých produktů, aby pokryly tento mzdový nárůst. Za růst mezd se budou dále vehementně ‚prát‘

odboráři. A ti mají silnější vliv ve větších firmách,“dodává Kovanda.

Pro nakupující však nakonec nemusí nastat takové peklo, jak by to mohlo na první pohled vypadat. Očekávané posílení kurzu koruny po ukončení devizových intervencí ze strany ČNB by mohlo zdražování trochu přibrzdit. „Sice nepotěší vývozce, ale mohlo by to trochu snížit cenový tlak dodavatelů importovan­ých surovin a materiálů,“říká šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Rychlému nástupu inflace podle Dufka také brání silný konkurenčn­í tlak ze strany internetov­ých obchodů. „Představuj­í obdobnou revoluci maloobchod­u jako kdysi nástup supera hypermarke­tů. Nejmenší prostor pro růst cen je zatím vidět u vybavení domácností, kam patří například bílá technika,“říká Dufek.

Rychlému nástupu inflace brání silný konkurenčn­í tlak ze strany e-shopů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia