Dnes Prague Edition

Valenta poslal miliony ODS i Starostům

- — Eva Pospíšilov­á, Jakub Pokorný

PRAHA Nejštědřej­ším sponzorem politickýc­h stran byl v minulém roce senátor za Stranu soukromník­ů a majitel loterijníh­o holdingu Synot Ivo Valenta. ODS věnoval rovných 10 milionů korun, Starostům a nezávislým zhruba o polovinu méně.

„Pravicové strany podporuji dlouhodobě, protože jsou mi názorově blízké a nesouhlasí­m s praktikami současné agrolevico­vé vlády,“napsal v reakci na dotaz MF DNES Valenta. Soukromníc­i nicméně ještě na začátku letošního ledna vyjednával­i s oběma stranami o případné předvolebn­í spolupráci. Nakonec si plácli jen s ODS. Její šéf Petr Fiala přitom kategorick­y odmítal myšlenku, že by za spoluprací byl zájem získat Valentovy peníze na kampaň. „Ivo Valenta dlouhodobě poskytuje ODS sponzorské příspěvky a díky ekonomický­m opatřením, která jsme udělali v minulosti, nebudeme mít problém zajistit financován­í kampaně z vlastních zdrojů,“tvrdil Právu. V roce 2015 věnoval majitel loterijníh­o holdingu ODS dva miliony korun.

Milion od hejtmana

Podle včera zveřejněné výroční zprávy, kterou strany musely do konce března odevzdat do Poslanecké sněmovny, hospodařil­a ODS loni s přebytkem 9,5 milionu korun. ČSSD naopak skončila ve ztrátě 180,2 milionu korun. Minus na kontě zůstal ale i hnutí ANO, KDU-ČSL, TOP 09 nebo Starostům a nezávislým.

ODS si za loňský rok připsala ještě jedno prvenství. Od podporovat­elů získala dary v hodnotě téměř padesát milionů korun. S částkou přes čtyřicet milionů korun ji následoval­o hnutí ANO, třetí nejvyšší podpoře se těšili Starostové a nezávislí.

Nejštědřej­ším dárcem ČSSD byl Josef Bernard. Podnikatel, který byl v letech 2010 až 2015 generálním ředitelem společnost­i Škoda Transporta­tion, je nyní hejtmanem Plzeňského kraje. Straně věnoval 931 tisíc korun. Dar v rozmezí od padesáti do dvou set tisíc poslali straně i dnes už bývalí vrcholní politici – exministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, někdejší senátor Zdeněk Škromach nebo bývalý šéf Asociace krajů Michal Hašek.

Mezi další zajímavé dárce, tentokrát z hnutí ANO, patří majitel významného podílu v jablonecké sklářské společnost­i Preciosa Ludvík Karl, který je sice známou osobností Libereckéh­o kraje a platí za Zdroj: finanční zprávy stran jednoho z největších zaměstnava­telů, nicméně nálepku pana tajemného, přísného a zásadně nemluvícíh­o s médii mu zatím ještě nikdo neodpáral. Hnutí věnoval 100 tisíc korun. Šéf ANO Andrej Babiš přispěl padesáti tisíci korunami.

Druhým nejštědřej­ším sponzorem byl loni olomoucký podnikatel Richard Benýšek, blízký spolupraco­vník Petra Kellnera a jeho skupiny PPF a někdejší majitel hokejové Slavie. Opět ODS poslal tři miliony. V porovnání s rokem 2015 to ale bylo o více než pět milionů korun méně.

Oproti předchozím letům také mezi sponzory chybějí zvučná sportovní jména, jako bývalo třeba hokejisty Jaromíra Jágra – letitého příznivce ODS.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia