Dnes Prague Edition

Nejdražší diamant je za 1,8 miliardy korun

-

HONGKONG Za 71,2 milionu dolarů (1,8 miliardy Kč) se včera v dražbě aukční síně Sotheby’s v Hongkongu prodal vzácný diamant Pink Star (Růžová hvězda) o váze 59,6 karátu.

Podle Sotheby’s jde o rekordní částku za diamant prodaný v aukci. Aukční síň upřesnila, že z uvedené částky činila kupní cena v dražbě 63 milionů dolarů (1,6 miliardy Kč) a kupní provize dosáhla 8,2 milionu dolarů (200 milionů Kč). Diamant koupila hongkongsk­á šperkařská společnost Chow Tai Fook, která jasně porazila dva další dražitele přihazujíc­í po telefonu.

Růžová hvězda se naposledy prodala v aukci Sotheby’s v Ženevě v roce 2013 za 83 milionů dolarů (2,1 miliardy Kč), kupec ale nakonec nedokázal tuto částku zaplatit.

Diamant Pink Star, který je nyní ozdobou prstenu, vytěžila v Africe v roce 1999 společnost De Beers, která je producente­m diamantů s největšími příjmy na světě. V surové podobě vážil 132,5 karátu. Kámen nechala firma v roce 2003 vybrousit a v roce 2007 ho poprvé prodala.

Nejhodnotn­ější drahokamy jdou zpravidla do aukce v Ženevě, síň Sotheby’s se však tentokrát rozhodla zkusit štěstí v Hongkongu. „Aukční síň napsala novou kapitolu tohoto příběhu, když se rozhodla nabídnout tento diamant k prodeji v Hongkongu, kde se nyní soustřeďuj­í bohatí lidé z celého světa,“uvedla Sotheby’s.

Pink Star je největší růžový diamant kategorie fancy vivid na světě. Do ní se řadí diamanty, které mají nejvyšší možnou koncentrac­i dané barvy. Tvoří pouhé jedno procento všech diamantů na světě.

Asi 98 procent nacházenýc­h diamantů se řadí do skupiny I, která obsahuje příměs dusíku. Pink Star ale patří do prestižní skupiny IIa, což znamená, že neobsahuje dusík ani bor. „Jde tedy o nejčistší diamant, který v takovéto kvalitě tvoří jen dvě procenta všech světových nálezů. Do stejné skupiny spadají i nejslavněj­ší diamanty, jako je Cullinan, Koh-i-Noor nebo Lesedi La Rona.

Nejdražším vydraženým drahokamem na světě byl dosud modrý diamant s názvem Oppenheime­r Blue, který byl prodán loni za 57,5 milionu dolarů (1,46 miliardy Kč).

Barevné diamanty se nyní těší nebývalému zájmu investorů. Ceny těch růžových vzrostly za osm let o 180 procent a jsou na historický­ch maximech. Žluté diamanty se zhodnotily o 90 procent a modré o 70 procent, uvádí Fancy Color Diamond Index. (ČTK, zah)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia