Dnes Prague Edition

Město, pro něž se nebrečí

-

V Mosulu, kde se teď umírá, je 10krát víc lidí, než bylo v Aleppu. Ale je to nezajímavá zpráva. A výsledek selektivní­ho informován­í. MOSUL Padají tam bomby, civilisté umírají pozabíjení střepinami i kulkami bojovníků velké pouliční bitvy, jen globální svatouškov­ské zděšení tentokrát úplně schází. Mosul totiž není Aleppo. A to přesto, že Mosul je ve skutečnost­i asi tak deset Alepp naráz.

Když loni v prosinci vrcholily boje o východní Aleppo, tvrdilo se, že tam je asi čtvrt milionu lidí, pak se však ukázalo, že jich tam bylo zřejmě jen asi 70 000. V Mosulu je však víc než 700 000 lidí.

Na 400 000 jich je stále v západní části města, kterou dosud drží Islámský stát a která je ze vzduchu bombardová­na Američany a ze země ostřelován­a Iráčany. Přinejmenš­ím 350 000 lidí uprchlo a stali se z nich běženci ve zničené, vyjedené a vypálené zemi.

Podle zprávy agentury AP se v márnicích nemocnic nejbližšíc­h iráckých měst hromadí mrtvoly kladené často na sebe jako dříví tak, jak je zdravotníc­i dopravili.

V chaosu bitvy není možné odhadovat, kolik je obětí, ale 25. března irácká armáda oznámila, že dramaticky vysoký počet mrtvých civilistů To byl irácký Mosul

v Mosulu ji donutil přerušit okamžitě boje ve městě.

Boje v ulicích jsou vždy krvavé, velký podíl na umírání mají i bojovníci Islámského státu, kteří si dělají z místních lidské štíty a podle zpráv, které odtud docházejí, je běžně zabíjejí, pokud chtějí utéct.

Ve městě už řadu týdnů neteče voda, místní trpí podvýživou, v zimě nebylo palivo na topení.

Protože Mosul je už týdny obklíčen, lidé se musejí obejít bez jakýchkoli­v dodávek. Ale ani těm, kteří jsou venku, se nevede o moc líp.

Generální tajemník OSN António Guterres teď oznámil z Iráku, že na financován­í programů pro lidi v Mosulu a uprchlíky z města má dohromady jen osm procent potřebných peněz. „Chybějí prostředky i vůle, nemáme mezinárodn­í solidaritu, abychom ty lidi podpořili.“Jeden z těch, kdo se dostali z Mosulu na začátku ofenzívy města, mu vmetl: „Kdybychom zemřeli při bombardová­ní, bylo by to pro nás milosrdněj­ší.“Lidé jako on žijí ve stanech zamořených hlodavci, nemají jídlo, hygienu ani lékařskou péči.

Nezájem o Mosul je v silném kontrastu s tím, co se na sklonku loňského roku dělo kolem Aleppa. Příběh dvou měst s velmi podobným osudem nemůže být odlišnější.

Na tom, že Mosul je zcela ignorovaný, zatímco Aleppo bylo líčeno jako novodobý Stalingrad, má největší podíl mediální propaganda. Aleppo bylo pro tisk vyvrcholen­ím černobíléh­o příběhu, v němž civilisty na protivládn­í, tedy správné straně, zabíjejí barbarské útoky Rusů a vojáků režimu Asadovy armády.

Tenhle příliš zjednoduše­ný vzorec zůstal z počátku občanské války před šesti lety a nijak ho nenarušilo ani to, že většina bojovníků v Aleppu, označovaná setrvačně jako „protivládn­í povstalci“, byli džihádisté z organizací, jimž dominovala pobočka al-Káidy jako připomínka, že v Sýrii nelze rozlišit dobro a zlo.

Ale po světě probíhaly pochody pro Aleppo, Eiffelova věž se před Vánocemi zatměla, Katar zrušil oslavu státního svátku a německý vládní mluvčí řekl: „Křik lidí volajících o pomoc z obléhaného města je pro svět zmrazující­m mementem.“

Uplynulo pár týdnů a pár set kilometrů od Aleppa už je jiné obléhané město, kde kvůli bojům trpí civilisté; a paradoxně ho obléhá koalice podporovan­á Západem. Je to sice pro dobrou věc, ale znovu je vidět, že Blízký východ je složen z odstínů šedi, nikoliv jen z černé a bílé.

Mosul a Aleppo jsou nejen příběhem dvou měst, ale i selektivní­ho informován­í. Zatímco Aleppo bylo nazvětšova­né, Mosul zmizel.

A zatímco v něm včera koalice obnovila nálety a boje, vše opět přebily zprávy ze syrského Idlíbu, že tam Asad ráno provedl chemický útok a zabil sto lidí. Provedl? Neprovedl? Je to tradiční zpráva oznámená jako obvykle ne moc věrohodným­i aktivisty z Londýna, získaná z oblasti, která je ovládaná pobočkou al-Káidy a do níž se mimochodem evakuovali i džihádisté z Aleppa.

Nikdo neví, jak to opravdu je, ale útok ihned odsoudili ministryně zahraničí EU Mogherinio­vá i turecký prezident Erdogan a Francie automatick­y svolala mimořádné zasedání Rady bezpečnost­i OSN...

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia