Dnes Prague Edition

Kambodžský kšeft s lidským mlékem

-

Chudé kambodžské matky prodávaly své mléko, aby si přilepšily. V USA jím rodiče krmili svá miminka. Vláda v Phnompenhu nyní kontroverz­ní vývoz zatrhla. PHNOMPENH V Kambodži, jednom z nejchudšíc­h států planety, probíhá pro nás možná prazvláštn­í debata: Je vhodné, či dokonce žádoucí, aby ženy prodávaly své mateřské mléko?

Diskuse je to místy docela drsná a jak už to tak bývá, rozdělila společnost na dva (téměř) nesmiřitel­né tábory.

A co jiného mají ty nebohé ženy dělat, když mají problém uživit své děti? Zaznívá na jedné straně sporu. Druhá kontruje obdobně razantně: Jak mohou? Vždyť tím ochuzují své vlastní potomky a ohrožují jejich zdraví!

Byly tedy ony ženy vykořisťov­ány, nebo se jim naopak dostalo nečekané pomoci, kterou jim vlastní vláda zajistit nedokáže?

Záležitost je o to zapeklitěj­ší, že má mezinárodn­í rozměr. Kambodžské mateřské mléko totiž končilo u amerických miminek. A bohaté Americe, byť ji nikdy nenavštívi­li a nejspíš ani nenavštíví, mnozí Kambodžané závidí, a proto si do ní – je-li příležitos­t – rádi kopnou.

Vláda v Phnompenhu se nyní přiklonila k druhému táboru a vývoz mateřského mléka dočasně zakázala. Debata však proudí dál a nabírá nečekaných obrátek.

Co se tedy v zemi kolem lidského mléka vlastně událo?

Přímo v epicentru nynější aféry stojí společnost Ambrosia Labs z amerického Utahu, která o sobě tvrdí, že je první firmou na světě zaměřenou na obchodován­í s lidským mlékem.

Před zhruba dvěma roky ho začala dovážet právě z Kambodže. Její průzkumník – někdejší mormonský misionář – tam totiž objevil nejpříhodn­ější Mateřské mléko na prodej podmínky, zejména spousty nemajetnýc­h mladých žen. Několik stovek těchto Kambodžane­k pak začalo firmě své mléko pravidelně dodávat. Za úplatu, pochopitel­ně. Ve Spojených státech firma mléko prodávala pasterizov­ané v přepočtu za téměř 500 Kč za 150 mililitrů. Kambodžank­y ovšem dostávaly mnohem méně. Zejména Dětský fond OSN UNICEF proto tvrdil, že tato praxe vede ke zneužívání chudých matek. „Jde o vykořisťov­atelský obchod,“nechal se nedávno slyšet mluvčí fondu. „Lidské mléko by se stejně jako krev nemělo komerciali­zovat,“dodal.

Odpůrci prodeje argumentov­ali i tím, že řada matek si z prodeje mléka udělala pravidelný příjem a zanedbával­a výživu vlastních dětí. Nepomohlo, že Ambrosia Labs se dušovala, že její zaměstnanc­i dohlížejí na to, aby odsáté mléko nechybělo kambodžský­m kojencům.

„Ženy jsou placeny od mililitru, což vyvolává tlak, aby produkoval­y a prodávaly své mléko. Když na věc pověsíte cenovku, vytváří to pobídku,“uvedla pro server BBC expertka Auuchalee Palmquisto­vá. „Měly by existovat jiné způsoby, jak těmto ženám pomoci z chudoby, ne tak, že je budeme využívat jako biologické továrny,“dodala.

Americká firma svůj byznys obhajuje tím, že na něm nespatřuje nic špatného. Podle ní naopak motivuje kambodžské matky, aby pokračoval­y v kojení, mohly si tak přivydělat slušný peníz a zároveň tím pomohly s nedostatke­m mateřského mléka ve Spojených státech.

Odborníci se nejspíš shodnou na tom, že prodej mateřského mléka je přinejmenš­ím z etického hlediska problemati­cký. Do budoucna se mu však bude jen obtížně bránit – navzdory řadě omezení totiž jde o dost lukrativní byznys.

Samotným matkám, které si rychle zvykly na přísun peněz, se vládní zákaz vývozu jejich mléka nijak nezamlouvá. „Své mléko jsem si nechávala odsávat šest dnů v týdnu. Dostávala jsem za každý odběr až čtyřicet tisíc rielů (asi 250 Kč),“řekla agentuře AFP třicetilet­á Chea Samová. „Jsem chudá, hodně mi to pomohlo. Když jsme se s kolegyněmi dozvěděly o vládním zákazu, plakaly jsme,“dodala.

 ?? Foto: archiv ??
Foto: archiv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia