Dnes Prague Edition

Poslanci hlasují, lobbisté mobilizují

- Analýza Aleš Černý redaktor MF DNES

Mezi věci, které čeští mobilní operátoři „umějí“, patří pozměňovac­í návrhy. Prokázali to už třeba v roce 2014, když pomocí návrhu poslance ANO Stanislava Pflégera znesnadnil­i zákazníkům odejít při změně smlouvy ze strany operátorů.

Nebo koncem roku, kdy Václav Snopek z KSČM upravil spotřebite­lský zákon tak, že na zákaznický­ch linkách zůstala drahá „osmičková“čísla, ze kterých mají operátoři více peněz. Bezskrupul­óznost jeho postupu zvýraznil fakt, že v historii elektronic­kého dokumentu „jeho“návrhu byl tehdy dokonce jako autor posledních úprav lobbista Vodafonu. Jinými slovy – není pochyb, že si ho doslova napsali operátoři.

Právě „pozměňovák­y“budou pravděpodo­bně jednou z nejsilnějš­ích zbraní i v aktuálním boji o novelu zákona o elektronic­ké komunikaci. Tedy předpisu, který má vztah mezi operátorem a zákazníkem vrátit do rovnovážně­jší polohy.

Operátoři to tentokrát asi nebudou mít tak jednoduché jako dřív. Z drahých mobilních dat a obecně boje za práva zákazníků se stalo předvolebn­í téma. Přinést nějaký, byť na první pohled nenápadný pozměňováč­ek, se pak nemusí v kampani vyplatit.

Na projednává­ní ve výboru i včera při prvním čtení zaznívala od poslanců sebekritik­a. Kladně se zákonodárc­i v rozpravách stavěli i k pasážím, které umožní zákazníkov­i beztrestně ukončit smlouvu při jakékoli změně ze strany operátora nebo snížení doby na přenos čísla ke konkurenčn­ímu operátorov­i na deset dní.

Polemika se vedla jen o tom, zda tyto změny opravdu rozhýbou trh natolik, aby mezi sebou operátoři začali o běžné uživatele tvrdě soutěžit a tím srazili ceny tarifů s mobilními daty, které Česko řadí na evropský chvost.

Předseda Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák věří, že se ceny sníží. Tuto logiku ve svém premiérové­m ministersk­ém proslovu ve Sněmovně obhajoval i nový šéf resortu průmyslu, a tudíž předkladat­el zákona Jiří Havlíček (ČSSD). Jim oponovalo několik poslanců s tím, že změny nic nepřinesou.

Od operátorů a jejich Asociace provozovat­elů mobilních sítí už vícekrát zaznělo, že se jim nelíbí možnost zákazníků při každé změně (třeba i formální) ukončit bez pokuty smlouvu. Zároveň nechtějí dát ČTÚ, který na jejich činnost dohlíží, možnost udělovat pokuty na základě procent z obratu – tedy místo milionů miliardy.

Dalším, kdo chce novelu sestřelit, je asociace satelitářů zastupujíc­í Digi a Skylink. Její zástupci začali napadat druhou část zákona, která se věnuje přechodu na nový televizní vysílací standard DVB-T2. A s tím jsou spojeny nepopulárn­í miliardové náklady televizníc­h diváků na nové televize nebo set top boxy.

Satelitářů­m vadí, že provozovat­elé pozemního vysílání v čele s Českými radiokomun­ikacemi mají dostat stamiliono­vé kompenzace za odejmutí části spektra a přechod na nový standard. A že jim stát prodlouží licenci do roku 2030. To označují za mnohamilia­rdovou nedovoleno­u podporu a tvrdí, že za to hrozí státu arbitráže.

Spojence už našli – argumenty satelitářů včera ve Sněmovně zopakoval poslanec Úsvitu Marek Černoch. Bránit se jim jistě nebudou ani mobilní operátoři. Kdyby celý zákon padl, nepřiškrti­la by je ani spotřebite­lská část novely.

Nový ministr Havlíček se hájí tím, že druhá digitaliza­ce jako taková je v pořádku. A že se kompenzace nebude vyplácet před evropskou notifikací. Tudíž nehrozí ani arbitráže.

Jak to celé dopadne, se díky odhlasovan­ému zrychleném­u řízení dozvíme brzy. Už dnes se mimořádně sejde hospodářsk­ý výbor a začne přijímat pozměňovac­í návrhy.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia