Dnes Prague Edition

Rychlejší cesta k stavění, má ubýt papírování

- Jan Sůra s přispěním Aleše Černého

PRAHA Získat povolení pro stavbu rodinného domu i dálnice by mělo být podstatně jednodušší než dosud.

Ve třetím čtení poslanci schvalují novelu stavebního zákona, jednu z klíčových legislativ­ních změn stávající vlády. Novela, která nabrala zpoždění, změní současně 43 jiných zákonů.

Zákon přináší desítky změn, které mají pocítit jak malí, tak velcí stavebníci.

„Návrh zákona byl připravová­n se snahou přispět ke zjednoduše­ní ve všech etapách od rozhodován­í o umístění stavby až po kolaudaci,“řekl mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj Vilém Frček.

Jednou z hlavních změn je sjednocení územního a stavebního řízení do jednoho, souběžně i posouzení vlivu stavby na životní prostředí.

Podle poradkyně v oblasti stavebního práva Renáty Pintové Králové by novela zákona měla výrazně zrychlit i možnost výstavby bytových domů.

„Při využití spojeného řízení se mohou účastníci jen jednou odvolat a jen jednou podat žalobu. Nikoli dvakrát u každého řízení zvlášť, jak tomu bylo dosud,“vysvětluje Pintová Králová. Pokud tedy nyní developeři tvrdí, že postavit v Praze bytový projekt trvá mezi osmi až deseti lety, přičemž většinu času zabere administra­tiva, mohla by se doba podle poradkyně zkrátit na polovinu.

Podobné zrychlení by mohlo nastat u staveb dálnic či nových železnic. Novela počítá se zavedením institutu předběžné držby po vzoru německé legislativ­y. To znamená, že stát může řešit využití soukromého pozemku pro klíčové dopravní stavby, aniž by ho měl vyvlastněn. „Je to velký posun směrem ke zrychlení výstavby, protože spojením procesů zabráníme obstrukcím v jednotlivý­ch řízeních,“říká poslanec Martin Kolovratní­k.

Pro malé stavebníky novela znamená například méně papírování, některé typy staveb nebude potřeba ani hlásit, například ploty. Jen povolení k umístění bude stačit pro některé doplňkové stavby typu bazénu nebo skleníku.

Projednání novely stavebního zákona přineslo i nezvyklou situaci – ve výborech byly pro změny i poslanci z opozičních stran.

Stavbaři přesto nejsou úplně spokojení a volají po dalším zjednoduše­ní, kdy by schvalován­í měl v rukou jediný úřad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia