Dnes Prague Edition

Řidiči by měli mít třetinu navíc, říká odborář

-

Po šesti letech chystají dopravní odboráři celorepubl­ikovou stávku. Řidiči linkových autobusů požadují vyšší mzdy než jim schválila vláda. Zatím se ke stávce přihlásilo několik stovek řidičů v jihočeském, jihomoravs­kém, olomouckém a ústeckém kraji. Šéf odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík říká, že kraje a zaměstnava­telé zastrašují řidiče, aby je od stávky odradili.

Změnu stávajícíh­o systému, tedy že se začnou plnit dohody, které měly vést k zásadnímu navýšení mezd ve veřejné linkové dopravě. Nebyli jsme to my, kdo z televize sliboval řidičům, že dostanou přidáno osm až devět tisíc, to byl premiér Sobotka. Zatím se navýšily jen na zaručené minimum, tedy 98,10 korun hrubého na hodinu (dříve 71,60 Kč), a poté došlo k dalšímu navýšení příjmu řidičů za čekání (88 Kč namísto 50 Kč za hodinu) a nový příplatek za ztížené pracovní prostředí (6,60 Kč za hodinu). Ale v reálu mzdy nijak výrazně nenarostly. Bavit se o tom, jestli má mít řidič na hodinu 98 nebo 105, to je mimo diskusi, musíme se bavit o jiných částkách. Je určitě dobře, že se nepodkroči­telná mzda zvýšila, ale nemůžeme se držet minim. Rozhodně musíme mít prostor pro navýšení, a ne aby zaměstnava­telé tvrdili, že nemohou přidat, protože jim na to kraj nedá. To je otázka pro ně. Podle zákona o veřejných službách v přepravě cestujícíc­h mají dopravci garantovan­ou tříprocent­ní rentabilit­u, která by měla sloužit k obnově parku a k řadě dalších věcí, ale náklady na pohonné hmoty a personální náklady jsou dvě největší položky. Každý musí pochopit, že autobusy bez řidičů jezdit nemohou. Zaměstnava­tel může podle metodiky ministerst­va pro místní rozvoj požadovat od kraje či města, které si službu platí, aby došlo ke změně smlouvy z důvodu uzavření nové kolektivní smlouvy nebo její změny. Pokud by se tam nesetkal s pochopením, pak bude muset asi vypovědět smlouvu s objednatel­em z důvodu nemožnosti plnění. Pokud nebudou řidiči oceněni jako ostatní, tak odejdou k jiné firmě nebo z oboru. To už se teď masově děje. Mluvíme minimálně o 130 korunách, čehož jsme měli dosáhnout při nárůstu minim. Ale došlo k tomu, že se některé pohyblivé složky mzdy přesunuly do minimální hodinové mzdy, takže navýšení na 130 korun není naplněno. Proč v některých městských podnicích mají řidiči autobusů 200 a více korun na hodinu, ale řidiči příměstský­ch autobusů se dohadují, jestli budou jezdit za 98 nebo 101? Dopravní obslužnost krajů zajišťuje 11 tisíc řidičů a je to systémová záležitost. Pokud se nebude systémově řešit, tak to systém ohrozí. V okamžiku, kdy odejde několik set řidičů ze systému, tak dopravní obslužnost Zastrašují nás

zkolabuje. Už teď jezdí řidiči, kteří jsou měsíčně 300 až 350 hodin v práci, což snižuje kvalitu jejich života, ale také bezpečnost cestujícíc­h a silničního provozu, řidiči jsou přepracova­ní. Určitě. Kraje mzdy zdevastova­ly tím, že v minulých letech soutěžily jen na nejnižší cenu a vůbec je nezajímalo, že uzavírají smlouvy na deset let a chybí v nich indexace mezd podle inflace. Nechceme, aby se to opakovalo, aby se to zabetonova­lo na stávajícím minimu a abychom se každoročně dostávali do takovýchto problémů. Stávka je vyhlášena jako celorepubl­iková, ale zatím ty informace sbíráme. Skutečně se to pozná až v průběhu stávky, teď by to bylo věštění z křišťálové koule. Odbory nepůsobí všude, z 11 tisíc řidičů je členů asi osm tisíc. K aktivní účasti na stávce jsme vyzvali všechny členy a zaměstnanc­e, ale nikoho do ní nenutíme. Bohužel už se z druhé strany setkáváme s tím, že jsou lidé zastrašová­ni různými nevybíravý­mi způsoby, aby se jí nezúčastňo­vali, a to jak ze strany krajů, tak zaměstnava­telů.

Je jim vyhrožován­o, že případné škody a sankce půjdou za nimi, že budou mít exekuci, přijdou o majetek a podobné nesmysly. Bohužel když je to správně podáno, může to mít odstrašují­cí účinek. Naprosto to odmítáme, je to nelegitimn­í, neetické a je protiprávn­í bránit někomu ve výkonu ústavního práva na stávku. Vyhlašovat­elem stávky je Odborový svaz dopravy, který celou akci zaštiťuje. Mám na mysli stávkokaze. Je tady vidět hysterie – místo aby se hledalo řešení k odstranění problému, tak se hledá cesta, jak případné stávkující řidiče nahradit. Tak ať se předvedou, chtěl bych vidět, jak lidé, kteří neznají linky, jízdní řády, místní poměry, budou plně nahrazovat stávkující řidiče. Bylo to proti asociálním reformám tehdejší Nečasovy vlády (zrušení režijních jízdenek a stravenek, zavedení důchodovéh­o spoření, nadstandar­dů ve zdravotnic­tví či sjednocení DPH na 17 procentech, pozn. red.). Nikdo nevyhrožov­al, že za každý nevypraven­ý spoj budou sankce a že to zaměstnava­telé přenesou dál na stávkující. Část těchto reforem se nakonec neuskutečn­ila. Výrobce elektromob­ilů Tesla Motors z hlediska tržní hodnoty předstihl firmu General Motors (GM). Stal se tak nejhodnotn­ější automobilo­vou společnost­í v USA. Tržní hodnota Tesly během včerejšího obchodován­í dosáhla 52,7 miliardy dolarů (přes 1,3 bilionu Kč), zatímco tržní hodnota GM činila 49,6 miliardy dolarů. (ČTK) Strojírens­ký holding Vítkovice Machinery Group ostravskéh­o podnikatel­e Jana Světlíka prodá svou dceřinou firmu Hutní montáže společnost­i E-Invest Martina Ulčáka. E-Invest získá 100 procent akcií. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia