Dnes Prague Edition

Smutné dědictví po samovládě Matějů

-

Nejvyšší kontrolní úřad vydal hlášení týkající se základního výzkumu. Tedy prostředků, které za účelem jeho podpory rozdělila z eráru státní Grantová agentura ČR v letech 2011 až 2015. Celkem šlo o 15,3 miliardy korun. A výsledek? Miliardy se místo v praktickém (státní priorita kvůli zvýšení konkurence­schopnosti Česka) utopily ve výzkumu teoretické­m, kupříkladu sociologic­kém.

Kontrola spadá z větší části do období, kdy agenturu ovládal sociolog Petr Matějů. Ve funkci předsedy působil v letech 2008 až 2014 a nutno poznamenat, že odešel pod tlakem vědců kvůli neprůhledn­ému rozdělován­í grantů.

Ocitl se i v ukázkovém střetu zájmů: šťastným výhercem devadesáti­milionovéh­o grantu se po zásahu grantové agentury stal sociologic­ký projekt, na kterém se podílel jako spolupraco­vník. Projekt byl původně v hodnocení na desáté příčce, poté nicméně prapodivně poskočil na čtvrtou. A Petr Matějů se současně podílel i na jiných projektech financovan­ých agenturou.

Není načase, aby se příslušné státní orgány trochu více podívaly na práci Petra Matějů, jenž byl coby poslanec a náměstek na ministerst­vu školství považován dlouhá léta za šedou eminenci české vědy?

Jediné, čeho se v této záležitost­i dosud dosáhlo, byla distingova­ná slova šéfa KDU-ČSL a místopředs­edy vlády pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka z roku 2014. Ten ocenil Petra Matějů za práci v čele instituce a zároveň vyjádřil pochopení nad jeho odchodem s tím, že může být po několika letech v čele úřadu unaven... Avšak to, ukazuje se ve světle kontroly NKÚ, nestačí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia