Dnes Prague Edition

Magnesia Litera ocenila Jezero i Marka Šindelku

-

PRAHA Šestnáctý ročník knižních cen Magnesia Litera zná své vítěze. Knihou roku se stal mrazivý román Bianky Bellové Jezero, který vydalo nakladatel­ství Host. V kategorii Litera za prózu uspěl spisovatel Marek Šindelka. Jde o jeho druhé ocenění. Uspěl už v roce 2011 s románem Zůstaňte s námi.

„Bianca Bellová zasazuje příběh chlapce Namiho, který pátrá po své matce, do exotického prostředí připomínaj­ícího vysychajíc­í Aralské jezero. Nedělá to však účelově, aby své knize dodala na zajímavost­i,“odůvodnila porota své rozhodnutí.

V případě knihy Marka Šindelky Únava materiálu porotci ocenili autorovu schopnost přimět čtenáře, aby se vcítil do obětí uprchlické krize.

Literu za poezii si tentokrát odnesl Milan Ohnisko se svou sbírkou Světlo v ráně. V titulech pro děti a mládež uspělo originální dílo Tomáše Kočinského a Barbory Klárové Překlep a Škraloup.

Objevem roku se stal Ondřej Nezbeda s románem Průvodce smrtelníka, který se vyrovnává s tabuizovan­ým tématem smrti a umírání.

V obnovené kategorii Litera za publicisti­ku uspělo dílo BRNOX, které se zabývá sociálně vyloučenou lokalitou přezdívano­u Bronx v Brně.

Brno pak zabodovalo i v kategorii Magnesia Blog roku. Literu totiž získala anonymní skupina blogerů přezdívají­cí se KKRD Boys, která provozuje stránku Brblanina.

Celým večerem, který vysílala Česká televize, provedlo moderátors­ké duo Daniela Písařovico­vá a Jiří Havelka. –

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia