Dnes Prague Edition

Seifertovu a Táboritsko­u čeká velká rekonstruk­ce

-

Jaroslav Seifert měl rád Žižkov i s jeho nedostatky. Některé z nich má odstranit chystaná rekonstruk­ce okolí Seifertova pomníku. Snad by básníkovi nevadila. ŽIŽKOV Básník a žižkovský rodák Jaroslav Seifert má v Praze 3 vlastní pomník od loňského podzimu. Teď se má dočkat rozsáhlých úprav i jeho okolí. Zmizí například nevzhledná zábradlí a rozbité schody.

Žižkovské architekto­nické studio edit! vypracoval­o podle zadání Institutu plánování a rozvoje (IPR) studii, která navrhuje úpravy ulic Seifertova a Táboritská v úseku od nákupního centra Bezovka až ke kostelu svatého Prokopa. Ulice mají dostat širší chodníky, v některých místech bude rychlost omezena na třicet kilometrů v hodině a kamenné zdi se zábradlím nahradí pozvolné schody s místy k sezení.

„Cílem projektu je umožnit bezbariéro­vé a pohodlné propojení horní a dolní ulice Seifertovy–Táboritské Bez bariér

a Seifertovy–Chelčickéh­o. Bezbariéro­vý by měl být i nástup do tramvají v zastávce Lipanská,“popisuje mluvčí IPR Marek Vácha. Úpravy podporuje i nadační fond, který vznik pomníku Jaroslava Seiferta inicioval. „Ten současný stav mě ale nijak nepohoršuj­e. Půvab Žižkova byl vždy v jeho jisté nepůvabnos­ti. Proto to tu také Seifert měl rád,“dodává básník a předseda nadačního fondu Jiří Dědeček.

K návrhu se má nyní vyjádřit také městská část, která už vyhlásila veřejné projednává­ní projektu. To se uskuteční 18. dubna v zasedací místnosti zastupitel­stva Prahy 3. Pokud studii schválí i rada hlavního města, která by ji mohla mít na stole během léta, začnou vlastní práce nejdříve za dva roky. Ty bude navíc muset IPR koordinova­t s dopravním podnikem, který plánuje rekonstruk­ci tramvajové trati, i s projektem revitaliza­ce Olšanského náměstí, který chystá Praha 3. Záměr vedení městské části přes některé výtky – například k podobě schodů v okolí zastávky Lipanská – podporuje. Podle starostky Vladislavy Hujové (TOP 09) je potřeba, aby ke kompletní rekonstruk­ci ulic včetně tramvajové trati došlo do roku 2020. Okolí Seifertova pomníku je totiž místem, kudy místní míří na Havlíčkovo náměstí, kde sídlí radnice. A vedení městské části tam navíc plánuje přesunout i další části úřadu. „Máme již stavební povolení na přestavbu školy na Havlíčkově náměstí na kancelářsk­ou budovu, kam bychom chtěli přestěhova­t agendy úřadu ze Seifertovy ulice naproti stadionu Viktorie Žižkov,“uvádí Hujová s tím, že stěhování by mělo začít v příštím roce.

V Praze 3 se však mají měnit i další místa. Rekonstruk­ce čeká také Tachovské náměstí, ze kterého mají zmizet například nevzhledné budky bývalých veřejných toalet nebo podchod pod železniční tratí. Přibude naopak prostor pro předzahrád­ky restaurací a nová dlažba. Stavbu však zatím brzdí nedořešené majetkové vztahy mezi hlavním městem a Českými drahami, kterým většina pozemků podél železnice patří. „Jakmile získá Praha pozemky a převede je na nás, můžeme úpravy zahájit,“ubezpečuje Hujová.

Už letos započne také rozsáhlá rekonstruk­ce Koněvovy ulice v úseku od křižovatky u Ohrady až k Trocnovské ulici. V plánu je především úprava povrchů, rozšíření chodníků, výsadba stromů, nové parkování a přechody pro chodce nebo nový mobiliář. Oprava by měla podle odhadů trvat až dva roky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia